Varza murata pentru iarna – Reteta video

Varza murata pentru iarna – Reteta video

Varza murata pentru iarna se pune intre Sf. Dumintru si Sf. Andrei, adica intre sfarsitul lunii Octombrie si sfarsitul lunii Noiembrie, cand varza este la maturitate si vremea se raceste. La inceputul lunii Noiembrie mi se pare cel mai bun moment, cand varza este la maturitate si vremea se racoreste.
Chiar daca mai este doar o luna si 3 saptamani pana la Craciun, varza se va mura foarte bine si vom avea varza pentru sarmalele de Craciun, foarte gustoasa, preparata de noi, in casa.
Multi dintre noi nu pun varza pentru ca li se pare o munca foarte laborioasa si greu de realizat, avand in vedere faptul ca varza trebuie vanturata ( pritocita ) cateva zile la rand si credem ca este foarte greu sa facem acest lucru.
Insa este foarte simplu sa vanturam varza daca introducem de la bun inceput un furtun pana la baza butoiului si sa alegem sa o vanturam prin extregerea lichidului ( moarea ) in intregime, aerisirea lui si apoi reintroducerea acestuia in butoi, peste varza.
Vanturarea verzei murate este necesara deoarece in primele zile se formeaza coloniile de bacterii care vor genera acidul lactic necesar acririi.
Aceste bacterii au nevoie de oxigen pentru a trai, iar daca nu au suficient, vor muri ceea ce va duce la tulburarea moarei si la balosirea ei si implicit la stricarea verzei.
Multi considera ca daca introducem o teava sau un furtun si suflam bine in varza, vom obtine o buna vanturare a moarei, insa prin suflarea in butoi, prin furtun, nu numai ca vom depune un efort considerabil, insa nici nu vom proceda corect, deoarece, sufland, nu introducem oxigen, ci mai degraba bioxid de carbon ( CO2 ) rezultat din expiratie, ceea ce va omorî o buna parte din bacteriile de fermentatie si varza nu va avea cea mai buna calitate.
Deci extregerea moarei prin furtun este cea mai buna varianta de pritocire pentru varza murata.
Pur si simplu tragem o gura de moare prin furtun si apoi lasam lichidul sa curga intr-un vas mare care sa fie la nivelul solului sau, daca este posibil sub nivelul butoiului cu varza murata.
Dupa ce am extras tot lichidul, amestecam cateva minute in el pentru a-l aerisi si a introduce cat mai mult oxigen, apoi nu avem decat sa-l turnam inapoi in butoi, peste varza.
Va trebui sa lasam sa iasa aerul dintre verze si sa adaugam absolut tot lichidul pe care l-am extras, altfel, dupa ce iese aerul, verzele de la suprafata butoiului vor ramane fara lichid.
Aerisirea ( pritocirea ) verzei murate este necesara doar in primele 7 zile, cand vanturarea se va realiza zilnic, apoi, in saptamana a doua, putem rari procesul de vanturare la 2 zile, dupa care vom scoate furtunul definitiv, vom pune bine capacul butoiului, il mutam la loc racoros si nu va mai fi nevoie sa umblam la butoi 6 saptamani, pana inainte de Craciun, cand vom folosi primele verze sa preparam sarmale pentru Craciun.

INGREDIENTE pentru varza murata :

– verze cu frunze subtiri
– 2 gutui
– 1 lingura cu seminte de chimion
– 1 legatura mare de cimbru
– 1 cana cu boabe de porumb
– 1 legatura mare cu marar uscat
– saramura

Pentru saramura : la 1 litru de apa rece adaugam 1 lingura cu varf de sare mare neiodata, sare grunjoasa pentru muraturi.
Saramura se prepara cu apa rece si o folosim tot rece, NU o fierbem.

MOD DE PREPARARE Varza murata puteti vedea in reteta video de mai jos.
Vizionare placuta !

Va recomandam si.....
Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *