Urzici cu usturoi sau mancare de urzici , oricum veti vrea sa-l numiti, acest preparat este nu numai gustos dar si foarte benefic organismului nostru, mai ales primavara cand, dupa o iarna lunga, organismul este insetat dupa vitamine si minerale.
Urzicile sunt surse de minerale ( fier, crom, potasiu, zinc, mangan, siliciu, fosfor, sulf ) vitamine ( complexul de vitamine B, vitamina A, betacaroten, vitaminele C si K ) foarte usor de absorbit si utilizat de catre organism.
Bogatia de minerale ajuta organismul in ameliorarea simptomelor de artrita, tendinita, bursita, ajuta sistemul circulator, digestiv, nervos, imunitar, endocrin si urinar.
Asa ca avem suficiente motive sa preparam urzicile si sa profitam de darurile pe care ni le fac, sa detoxifiem putin organismul si sa primim o portie de energie si revitalizare.
Cel mai mult indragesc reteta de urzici cu usturoi, langa o mamaliguta romaneasca si am grija sa le prepar cat mai light, evitand sa prajesc faina care neaparat trebuie adaugata.
INGREDIENTE :
– 1 kg urzici
– 5-6 catei mari de usturoi
– 1 lingura de faina
– 1 lingura sare grunjoasa
– 2 legaturi leurda (optional )
– ulei
MOD DE PREPARARE :
Scuturam buchetelele de urzici de paie si alte resturi si le punem in apa rece cateva minute sa se inmoaie tot praful si alte impuritati, apoi spalam bine urzicile in apa rece de 2-3 ori pana raman curate.
Punem pe foc o oala mai mare cu apa multa, aproximativ 5 litri de apa, nu conteza cantitatea de apa, dar trebuie sa fie suficienta pentru a incapea toate urzicile.
Adaugam in apa o lingura de sare grunjoasa si o laam sa fiarba.
Cand apa este fierbinte si sarea s-a dizolvat, adaugam in apa urzicile.
Adaugam pe rand urzicile; pe masura ce le cuprinde apa fierbinte, urzicile se inmoaie si vor avea loc toate in oala pe masura ce le adaugam.
Dupa ce le-am adaugat pe toate in apa fierbinte le lasam sa fiarba 30 de minute.
Putem adauga si 2-3 legaturi de leurda tocata cu cutitul.
Dupa ce au fiert, scoatem urzicile intr-o strecuratoare si pastram apa in care au fiert si le lasam sa se scurga de apa.
Intre timp, punem usturoiul maruntit cu cutitul, intr-un minirobotel de bucatarie cu putina apa si-l mixam pana se marunteste de tot si obtinem ca o smantanica subtire.
Dupa ce s-au scurs de apa, adaugam urzicile intr-un robot de bucatarie, punem peste ele o lingura de faina, putin din apa in care au fiert si mixam pana maruntim bine frunzele de urzica si acestea se amesteca bine cu faina. La nevoie mai adaugam din apa in care au fiert.
Punem pe foc o cratita in care turnam ulei cat sa acoperim baza cratitei si adaugam apoi urzicile mixate cu faina, amestecam putin sa cuprinda uleiul, adaugam apoi din apa in care au fiert si le mai lasam sa fiarba la foc mic pana se fierbe bine faina, aproximativ 15- 20 minute.
Amestecam in cratita pentru ca sa nu se prinda urzicile si sa nu sara stropi la fierbere.
Aproape de sfarsit, cand apa a scazut si s-au ingrosat urzicile, adaugam usturoiul mixat si mai fierbem cateva clocote.
Mancarea de urzici este gata si o putem servi cu mamaliguta si sa mai adaugam mujdei de usturoi, dupa preferinte.
O putem servi si cu oua ochiuri romanesti sau prajite in ulei, putem adauga smantana sau zeama de lamaie.
Pofta buna.
Puteti viziona mai jos reteta video – Urzici cu usturoi
Multumesc pentru vizionare .
La revedere.
De Abia astept sa iasă urzicile .Mi s-a facut o poftă. ..
Au iesit urzicile ! Se gasesc in orice piata. Acum le-am cumparat si eu si le-am gatit.
Deci, pofta buna !