Tricotam ? Montarea ochiurilor pe andrea

Tricotam ? Montarea ochiurilor pe andrea

Tricotam folosindu-ne de un fir de ata si de andrele.
Andrelele le vom alege in functie de grosimea firului, asa cum sunt indicate pe sculul de lana ales.
Pe anumite sculuri de ata sunt indicate mai multe numere de andrele cu care putem lucra, spre exemplu intre 6 si 10,sau intre 1 si 5, deci vom putea alege orice andrele cu grosimea intre aceste numere.
Pe sculul de ata cu care am lucrat eu se indica sa se folosesca andrele cu numarul intre 6 si 10, iar eu am ales sa lucrez cu andrele numarul 8.
Exista andrele drepte, ca niste bete, sau andrele circulare, cu o parte din metal sau plastic, legate intre ele printr-un fir de plastic mobil, ce permite sa lucram tricoturi mai lungi sau pe rotund.
Pentru ca sa tricotam , incepem prin a pune ochiurile pe andrea, ca sa incepem lucrul, folosim ambele andrele, pentru ca ochiurile puse sa fie mai largi, ceea ce ne permite sa lucram cu usurinta primul rand.
Luam capatul firului si il punem in doua, pentru a forma o margine a tricotului mai aspectuoasa, margine cu care defapt sigilam ochiurile pe care le vom pune pe andrea.
Punem firul in doua pe o lungime mai mare, pentru a ajunge pentru toate ochiurile cu care dorim sa incepem tricotul.
Restul firului, cel care duce la ghem ( sculul nostru de lana ) il vom infasura pe degetul aratator de la mana stanga.
Luam andrelele cu mana dreapata si firul il tinem cu mana stanga.
Avem deci pe degetul aratator de la mana stanga firul de lucru si unde incepe firul mai gros ( pus in doua ) luam pe ambele andrele un ochi, infasurand firul odata.
Tinem firul dublu ( mai gros ) in palma si toata treaba o facem cu degetul mare de la mana stanga.
Luam firul gros cu degetul mare de la mana stanga prin interior ( prin stanga firului ) si-l vom infasura odata pe degetul mare, formandu-se un ochi pe deget din firul mai gros ( dublu ).
Introducem apoi andrelele din mana dreapta prin exteriorul firului de pe deget, pe sub fir si le ducem prin ochiul de pe deget, vom merge pana la firul de lucru si vom trage ata prin ochiul de pe deget, formand un ochi pe andrele, dupa care tragem de firul gros pentru a strange ochiul gros si a sigila bine marginea tricotului.

Luam firul gros apoi cu degetul mare prin dreapta firului gros, facem un ochi pe degetul mare si introducem andrelele prin mijlocul ochiului, din palma,tragem firul de lucru si formam al doilea ochi pe andrele.
Repetam miscarea cu degtul mare alternativ, odata prin stanga firului gros si odata prindreapat firului gros, iar oadata luam cu andrelele ochi din firul de lucru odata din exterior, pe langa degetul mare, pesub firul gros, iar oadata prin mijlocul ochiului gros dinspre palma.
Luand alternativ firul gros, odata prin stanga si oadata prin dreapta, formam un model frumos pe marginea andrelelor, margine care se va vedea frumos pe marginea tricotajului nostru.
Acest model este mai plat pe o parte, iar pe cealalta parte modelul este mai bombat, mai pronuntat si ne arata ca aici este partea de „fata” a tricotului nostru, care va avea fata si dos, dosul lucrului nostru.
Continuam sa procedam la fel pana punem pe andrele numarul de ochiuri dorit.
Scoatem apoi una dintre andrele din ochiurile facute, tinem andreaua goala cu mana dreapta, andreaua cu ochiurile formate in mana stanga, punem fir pe degetul aratator si vom lucra un rand pe „dos”.
Asa se numeste randul cu ochiurrile lucrate prin spatele andrelei pe care sunt si cu firul de lucru spre noi.
Ca sa tricotam un ochi pe dos, introducem andreaua prin ochiul de pe andrea si vom trage prin el firul de lucru, formand un nou ochi pe andreaua din mana dreapta.
Dupa ce am tras firul si am format noul ochi pe andreaua din mana dreapata, lasam sa cada de pe andreaua din stanga ochiul prin care am lucrat si-l lasam liber sub ochiul proaspat format.
Tricotam la fel pana lucram toate ochiurile din randul pe dos.
Intoarcem lucrul si lucram acum un rand de ochiuri pe fata.
Ca sa lucram  ochiurile pe fata, firul de lucru este in spatele andrelei din stanga, nu mai este spre noi.
Introducem andreaua din dreapta prin primul ochi de pe andreaua stanga, tragem firul de lucru prin mijlocul ochiului pe care l-am avut si formam pe andreaua dreapta un nou ochi, iar vechiul ochi il lasam sa cada liber sub ochiul proaspat format.
Continuam la fel pana lucram tot randul fata al tricotului.
Este foarte usor sa tricotam si este o activitate foarte placuta si relaxanta.
Este minunat sa vedem cum creste lucrul in mana noastra si putem crea tricoturi frumoase, existand o multime de modele de tricotat.
Chiar daca gasim multe lucruri frumoase in comert, este foarte placut sa facem singuri lucrurile pe care le vom purta, avand astfel posibilitatea sa cream propriile modele in culori cat mai variate in functie de preferinte.
Putem sa tricotam lucruri extrem de frumoase, adevarate bijuterii textile dupa ce vom stapani mai multe tehnici de lucru si vom sti sa imbinam cat mai armonios diferite modele de tricot si culori asortate, atat pentru noi cat si pentru cei mici, care se vor bucura mult mai mult vazandu-ne ca-i iubim si le acordam mai mult timp si atentie prin tricoturile noastre.
Puteti vedea cum sa tricotam – Videotutorial , mai jos

Multumesc pentru vizioanare !
La revedere.

 

Va recomandam si.....
2 comentarii la “Tricotam ? Montarea ochiurilor pe andrea

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *