Seminte incoltite – reteta pas cu pas

Seminte incoltite – reteta pas cu pas

Seminte incoltite sau  germinate in apa , pentru numai cateva zile , maxim 3 zile , doar cat sa incolteasca , mugurasul avand numai cativa milimetri , spre deosebire de vlastari care pot fi germinati in apa sau in pamant dar sunt lasati sa creasca ca dimensiune pana la maxim 10 cm. Spre deosebire de vlastari , la care se consuma numai planta verde , la Seminte incoltite se consuma atat samanta cat si mugurasul de planta.

Seminte incoltite sunt cunoscute ca fiind alimente vii deoarece in timpul cat semintele germinate in apa isi multiplica volumul fibrelor , isi imbunatatesc calitatea proteinelor continute si dezvolta o serie de vitamine chiar de 20 de ori mai mai mult decat inainte de germinare ,minerale si enzime – asa zise elemente vitale cu efect antioxidant si detoxifiant, cu multiplele efecte benefice asupra intregului organism uman si sitemului imunitar.

Seminte incoltite si beneficiile miraculoase ale acestora , sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri . Lumea moderna le-a uitat o perioada de timp , dar in prezent tot mai multi oameni le apreciaza si le includ in dieta.

Pot fi consumate la orice ora si la orice masa , in stare cruda sau gatite , ca adaus in supe si alte preparate , dar prin gatire isi pierd din adevaratele proprietati magnifice.

Chiar si vlastarii au o mare cautare , in ultimul timp dezvoltandu-se o adevarata industrie in germinarea lor si chiar marile restaurante le includ in meniurile cele mai sofisticate.

Cand  germinam in apa Seminte incoltite . boabele germinate devin foarte fragede si au gust dulceag , foarte usor de indragit chiar si de catre cei mici , pentru care sunt foarte recomandate deasemenea.

Sunt foarte multe studii de specialitate care le atesta proprietatile miraculoase in lupta impotriva cancerului , colesterolului , bolilor digestive , boli cardio-vasculare , ale celor imunitare si autoimune.

Asadar nu avem nici un motiv sa nu aducem la cunostinta cat mai multor oameni efectele benefice ale semintelor incoltite si astfel , tot mai multi sa beneficieze de pe urma acestor mici minunatii .

Seminte incoltite pot fi cumparate din marile supermarket-uri , insa va sfatuiesc sa invatati sa le preparati in casa , din seminte cat mai ecologice , deoarece este recomandat sa nu contina pesticide si sa fie consumate cat mai proaspete , cat timp samantele raman fragede . Bobul de la seminte incoltite se inatreste dupa cateva zile ( 8-10 zile ) si isi pierde prospetimea.

Sunt foarte usor de preparat si pot fi pastrate cateva zile la frigider in caserole de plastic.

In speranta ca aceste lucruri va vor fi utile , va prezint

MOD DE PREPARARE Seminte incoltite :

Putem prepara separat , germeni din fiecare specie de seminte , deoarece fiecare are un timp propriu de germinare si putem germina orice fel de seminte dintre cele cunoscute ca fiind comestibile .

Eu m-am obisnuit sa combin cateva dintre cele care au , aproximativ , acelasi timp de germinare , chiar daca marimea germenilor combinati difera .

Ultima data , am pus cate 100 de grame ( aproximativ , nu le-am cantarit ) din urmatoarele seminte :

      • orez integral
      • hrisca bio
      • linte bio
      • canepa nedecorticata
      • grau integral

Am amestecat intr-un bol toate semintele de mai sus si le-am spalat foarte bine de cateva ori in apa , dupa care le-am acoperit suficient cu apa rece si le-am lasat la inmuiat pentru 12 ore , peste noapte la loc mai racoros.

Dimineata , am pregatit mai intai o tava mare , peste care am pus patru straturi de prosop de hartie , peste care am turnat apa rece ca sa se umezeasca foarte bine , am scurs apa fara sa storc hartia ci doar am inclinat-o si am lasat apa sa se scurga din tava. 

Apoi am scurs apa de la semintele inmuiate peste noapte , printr-o strecuratoare si le-am clatit bine sub jet de apa rece.

 

Am adaugat semintele ude , dar scurse de apa , in tava , peste prosopul ud de hartie si le-am rasfirat in strat subtire pe toata suprafata tavei.

Am luat din nou 4 straturi de prosop de hartie si le-am intins  peste semintele din tava , acoperind toate semintele si am turnat apa rece cat sa umezesc bine hartia.

Pentru ca germinarea se face la intuneric total , ca sa impiedic lumina sa intre , peste seminte am mai adaugat , un tocator si o tava mai mare , pe post de capac.

Lasam la germinat in felul descris o zi sau doua ( in functie de semintele germinate ) , la loc cald , verificand , la cateva ore , ca nu s-a uscat hartia care acopera semintele si , daca este cazul , adaugam apa doar cat sa umezim hartia .

Semintele nu trebuie sa stea in apa ci , sa fie doar bine umezite.

A doua zi verificam daca semintele sunt germinate si marimea germenelui , iar daca dorim sa avem un germene mai mare, le vom mai lasa acoperite , deasemenea avand grija sa umezim cand este nevoie. Asa aratau semintele a doua zi dimineata . 

Cand suntem multumiti de marimea germenului semintelor incoltite , le scoatem din tava , le clatim sub jet de apa rece , le scurgem de apa si le adaugam in caserole de plastic , in frigider , unde nu vor mai germina datorita temperaturii scazute.

Semintele incoltite le putem manca inca din prima zi de germinare , cand germenele este foarte nic , de doar 1 mm sau 2 mm , important este ca bobul sa fie plesnit si germenele sa fie vizibil.

Deasemenea , cel mai bine este ca germenele sa nu fie mai mare de 2 sau 3 cm.

Pentru obtinerea vlastarilor , plantam semintele incoltite in pamant , fara ingrasaminte , cat mai ecologic.

In acest mod foarte simplu obtinem Seminte incoltite si nu ne ramane decat sa le savuram gustul dulce , proaspat si sa culegem beneficiile multiple.

Le puteti consuma crude , cand au cea mai mare valoare nutritiva , combinate cu fructe , nuci , seminte , miere sau sa le adaugati in supe , ciorbe , tocanite , salate , garnituri, fara nici un fel de restrictii .

Puteti vedea un mic dejun sanatos cu mar si seminte incoltite aici

SA VA FIE DE FOLOS !

Va recomandam si.....




Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *