Paine impletita este o paine pentru ziua de sabat sau zile de sarbatoare, pe care evreii o pregateau special pentru a marca diferenta si importanta fata de o zi obisnuita, de aceea ii dadeau o forma frumoasa fainii si painii prin impletire, culoare, forma.
De Craciun pregateau o paine impletita in cerc, asa cum arata colacii nostri, care seamana cu painea evreiasca numita atat de asemanator, challah.
„Painea este trupul meu” a spus Iisus si „eu sunt cheia vietii vesnice” sau calea de urmat, de aceea evreii faceau painea ca pe o rugaciune catre Dumnezeu sa deschida poarta vietii si faceau painea sub forma de cheie sau bagau o cheie inauntrul painii.
Paine mancam in fiecare zi, mai ales noi, romanii asa ca este bine sa stim sa facem „painea noastra cea de toate zilele” cat mai bine si mai frumos.
A face paine impletita este o arta pe care o putem invata cu totii nefiind nimic foarte complicat.
Paine impletita in 3 , in 4 …pana la 9 este foarte frumoasa si din aluat fraged si moale, care se topeste in gura.
Painea impletita in 3 este cea mai simpla varianta de paine impletita, la care impletitura o facem din 3 rulouri de aluat, rulourile exterioare le aducem totdeauna peste ruloul din mijloc, caruia ii ia locul.
Painea impletita in 4 este la fel de simpla, se repeta impletitura in 3 insa rulourile exterioare le trecem peste cate 2 rulouri si il vom pune in mijlocul celor 5 rulouri de aluat.
Painea impletita in 5 mi se pare cea mai frumoasa, se face usor daca intelegem cum sa grupam rulourile de aluat si cum sa repetam miscarile. Pentru a face o impletitura in 5 avem nevoie, bineinteles de 5 rulouri de aluat pe care le grupam in doua grupe : una formata din doua rulouri de aluat si alta formata din 3 rulouri de aluat si sa le impletim ca in filmuletul video de mai jos.
INGREDIENTE :
– 1 kg faina
– 4 oua
– 100 ml ulei de masline
– 100 g zahar
– 1 lingurita sare
– 1 1/2 lingurita drojdie uscata
– 1 lingurita zahar
– 300 ml apa calduta sau lapte
MOD DE PREPARARE :
RETETA VIDEO :