Oul este un aliment foarte bun, care aduce organismului foarte multe beneficii.
Contine foarte multe vitamine pecum vitamina A, E, K , o parte din gama vitaminelo B din care si B9 cunoscuta sub denumirea de acid folic benefica sistemului nervos si imunitar.
Oul contine vitamina D care este atat de importanta organismului .
Contine lecitina care hraneste creierul si curata depunerile sclerotice din vasele de sange si holina care ajuta la imbunatatirea memoriei si detoxifica ficatul, contrar parerilor anterioare care sustineau ca oul contine colesterol rau.
Deasemenea colesterolul poate fi inlaturat prin strecurarea oului printr-o strecuratoare, pe care se va depune colesterolul.
Oul este plin de minerale esentiale pentru organism precum calciu, magneziu, fier, fosfor ceea ce-l recomanda ca un aliment foarte hranitor .
Proprietatile extraordinare ale oului sunt sporite daca sunt preparate in combinatie cu legume ce aduc un aport sporit de vitamine, fibre, minerale atat de necesare functionarii sistemului imunitar.
Oul este un aliment foarte necesar pe timpul iernii cand organismul are nevoie de un surplus de vitamine si minerale, dar trebuie consumat
Oul poate fi consumat zilnic in alimentatia copiilor si adultilor, fara a depasi un ou zilnic, iar persoanele varstnice pot consuma 3 oua pe saptamana.
Pentru a nu altera nutrientii din ou este recomandat ca oul sa fie procesat pe foc cat mai putin timp, nefiind recomandate ouale foarte prajite.
Coaja de ou contine 90% calciu organic, care este singurul asimilat in Iintrgime de catre organism si nu se depune pe rinichi, bila, articulatii sau vasele sangvine.
De aceea coaja de ou poate fi folosita ca remediu pentru lipsa acuta de calciu din organism preparand citrat de calciu astfel :
spalam bine cojile de ou, care datorita faptului ca sunt poroase, pot pastra microorganisme daunatoare, dupa care le uscam foarte bine si le pisam foarte marunt pana obtinem o pulbere fina.
amestecam 2 g de pulbere de coaja de ou cu o lingura de suc de lamaie proaspat stors
Este recomandat ca dupa varsta de 40 de ani sa consumam regulat, mai ales pe timpul iernii citrat de calciu pentru intarirea sistemului imunitar, pentru inlaturarea efectelor pemenopauzei.
Persoanelor cu boli ale aparatului locomotor, cardio-vascular, astm bronsic, parodontoza, exfolierea unghiilor, alopecie (caderea parului), crampe musculare nocturne si insomnieli se recomanda prepararea balsamului de ou astfel:
umplem un bocan de 3 litri cu oua de casa sau de prepelita bine spalate si uscate.
peste oua se toarna suc de lamaie, cat sa fie cu 2 degete acoperite
inchidem borcanul cu capac de plastic si se lasam 2 saptamani la loc racoros, cand cojile de ou se dizolva
dupa dizolvarea cojilor, amestecul se agita energic cu o lingura de lemn, se strecoara prin sita si se adauga 250 ml de coniac de calitate si 200 g miere de albine.
Se consuma cate o lingura, de 3 ori pe zi, cu 30 minute inainte de masa sau la o ora dupa masa.
Balsamul se foloseste cu succes si in caz de fractura, deoarece ajuta la formarea rapida a calusului osos.
Pentru vindecarea ranilor si arsurilor se foloseste o crema preparata din oua fierte tare :
se pun 5 galbenusuri tigaie in 100 g de unt topit sau untura, si prajim pana obtinem o masa compacta de culoare maro, cu care se ung de doua ori pe zi locurile bolnave, ranile, ulceratiile, arsurile etc.
se pastreaza la frigider, in sticluta de culoare inchisa.
In tratarea psoriazisului se foloseste un unguent din albus de ou :
intr-un vas de sticla se amesteca 5 linguri de vaselina curata, 1 lingura crema de corp pentru copii, 1 lingura miere de albine si un albus de ou.
se bat 20 minute cu furculita sau se amesteca cu mixerul, pana se obtine un unguent solid, care se va pastra in borcane inchise etans, in frigider.
Locurile afectate de psoriazis se freaca cu unguentul obtinut, de 2 ori pe zi, un timp indelungat.
In primele doua luni, efectul nu se observa, iar apoi pielea se curata repede.
Pe locul afectat ramane o pata depigmentata, dar cu timpul pata dispare.
Tratarea ulcerului stomacal sau duodenal cu un amestec din doua albusuri de ou crude, o lingura de miere de albine si 15 g de unt.. Amestecul incalzit pe baie de aburi se bea cu 2 ore inainte de ora obisnuita de trezire, dupa care se mai sta in pat 2 ore, intai pe partea dreapta, apoi pe spate si pe partea stanga. Regimul dureaza 6 luni.