Merele sunt fructele cele mai raspandite in tara noastra, foarte folositoare organismului nostru, joaca un rol esential in alimentatia sanatoasa cu efecte detoxifiante.
Nu intamplator se spune ca un mar pe zi te ajuta sa fii sanatos, acest fruct are proprietati benefice pentru organism si este un remediu natural pentru aproape toate afectiunile corpului uman.
Contin o gama foarte variata de vitamine: A, C, B1, B2, B3, B6, B9, E cu efect antioxidant, precum si minerale : fier, fosfor, siliciu, calciu, potasiu, magneziu, iod si molibden.
Merele nu sunt bogate in calorii, asa ca pot fi utile si in dietele pentru slabit.
Sunt aliati ai sanatatii noastre, oferindu-ne suport in mentinerea sanatatii noastre.
Persoanele care consuma mere zilnic au un risc scazut de a suferi de diabet si boli de inima.
Merele regleaza nivelul glicemic, de aceea otetul de mere este folosit ca remediu natural de catre bolnavii de diabet zaharat.
Datorita subsatntelor pe care le contin, merele crude sunt folosite in tratarea infectiilor si a racelilor, iar merele coapte au efecte benefice in tratarea tusei, bolilor de plamani si calmeaza arsurile si inflamatiile stomacale si regleaza tranzitul intestinal.
Consumate in stare cruda sunt acide, mai ales merele verzi si se recomanda consumul ponderat al acestora, pentru a preveni disconfortul stomacal sau alergiile, datorate polenului pe care il contin. De aceea merele trebuiesc spalate foarte bine inainte de a fi servite.
Sucul de mere previne formarea calculilor biliari, scade colesterolul de la nivelul ficatului, iar taninurile de mere ( mere in combinatie cu alte fructe, legume, nuci, seminte ) previn litiaza renala.
Pulpa merelor este folosita in medicina populara in tratamentul ranilor, degeraturilor, arsurilor pielii.
Semintele de mere sunt bogate in uleiuri esentiale si iod de aceea sunt des folosite in normalizarea glandei tiroide.
Compotul din mere proaspete ajuta la tratarea varicelor.
Merele sunt folosite cu succes si in industria cosmetica ce comercializeaza o serie de creme, balsamuri, ulieiuri, sampoane de mere.
Iata de ce, nu ar trebui sa mai trecem nepasatori pe langa aceste fructe minunate.
Sper sa va fie de folos !