Hummus este un preparat oriental atat de raspandit, incat nu cred ca exista cineva care sa nu fi auzit de hummus.
Reteta de hummus este o reteta foarte usor de preparat acasa si il putem avea mereu in frigider pentru a-i culege excelentele proprietati nutritive, deoarece popularitatea hummus -ului nu deriva doar din gustul sau minunat ci si din substantele nutritive exceptionale pe care le are datorita ingredientelor pe care le contine.
In Hummus gasim o sursa foarte bogata de acizi grasi esentiali omega-3, cu rol protector pentru sistemul cardiac si stimulenti excelenti ai intelectului.
Daca mancam hummus, organismului ii furnizeaza cantitati importante de fier, vitamina B6, mangan, cupru, acid folic si aminoacizi (triptofan, fenilalanina si tirosina, substante care imbunatatesc calitatea somnului si amelioreaza starea de spirit).
Nautul nu contine colesterol sau grasimi saturate, fiind o sursa puternica de proteine, importanta in special intr-o dieta vegetariana.
Nautul are si un efect preventiv in cazul acumularii de colesterol in vasele de sange, in plus, regleaza nivelul glicemiei din sange.
Pasta de susan numita tahini, este bogata in grasimi si calorii, insa grasimile continute sunt, majoritatea nesaturate, care au un efect pozitiv asupra organismului. Am descris pe larg beneficiile pastei de susan in articolul publicat impreuna cu reteta video pe care o puteti accesa sand click aici : tahini – pasta de susuan Asemenea nautului, pasta de susan este bogata in proteine si o sursa foarte buna de calciu.
Uleiul de masline, alt ingredient foarte sanatos al humusului, furnizeaza doar grasimi sanatoase, majoritatea mononesaturate si foarte putine saturate. Prin urmare, alimentul este util in reglarea colesterolului si protectia inimii impotriva diverselor afectiuni.
Usturoiul si zeama de lamaie sunt bogate in antioxidanti, care inhiba actiunea oxidativa a radicalilor liberi asupra celulelor organismului.
Atat usturoiul, cat si sucul de lamaie, intaresc sistemul imunitar si ajuta corpul sa lupte eficient impotriva bacteriilor si a virusurilor.
De asemenea, nautul constituie si o sursa semnificativa de fibre, care faciliteaza digestia si normalizeaza reglarea nivelului de lipide in sange. O serie de studii de specialitate indica faptul ca cele mai multe beneficii de pe urma consumului de naut se obtin prin ingerarea unor cantitati mici, la perioade scurte de timp.
Un experiment a demonstrat ca o saptamana de consum zilnic de naut a condus, in cazul participantilor, la un mai bun nivel glicemic si la o secretie a insulinei mai eficienta. Un sfert de cana pe zi de naut consumata a fost suficienta pentru obtinerea acestor rezultate pozitive.
INGREDIENTE Hummus:
– 2 conserve de naut
– 4 linguri cu tahini
– 1 catel de usturoi
– suc de lamaie
– 1 lingurita sare
– 1 lingurita chimen macinat
– 2 linguri cu ulei masline
– 2 linguri cu apa rece
MOD DE PREPARARE hummus puteti vedea in filmuletul de mai jos.
Vizionare placuta !