Focaccia – reteta cu usturoi si busuioc

Focaccia – reteta cu usturoi si busuioc

Focaccia este cea mai buna paine italiana cu ierburi aromatice si ulei de masline.
Deasemenea se poate prepara focaccia cu busuioc si rosii, cu parmezan, masline, cartofi, sau orice altceva va doriti.
Este extrem de gustoasa si aromata.

INGREDIENTE :

pentru aluat :
– 500 g faina
– 1 lingurita de zahar
– 1 lingurita de sare
– 3 linguri ulei de masline
– 300 ml apa calduta
– piper proaspat macinat
– 1 cubulet drojdie proaspata

pentru uleiul aromat :
– 1 lingurita de chimion
– 1 lingurita de busuioc
– o ramurica de rosmarin
– 4 linguri ulei de masline

MOD DE PREPARARE :

VEDETI RETETA VIDEO AICI

Preparam mai intai o maia astfel :
faramam cubul de drojdie cu o furculita intr-un bol, adaugam o lingurita de zahar, o lingura de faina si putina apa calda si amestecam pana se dizolva drojdia si se formeaza ca o maioneza.
Dupa ce amestecam bine, lasam maiaua la loc caldut sa cresca, pana isi va dubla volumul, aproximativ 10-15 minute.
Dupa ce maiaua a crescut, adaugam faina intr-un bol mai mare , formam o adancitura in mijloc si adaugam maiaua,amestecam pentru a incorpora maiaua in faina si adaugam apa calduta cate putin si incepem sa framanatam aluatul.
Adaugam si cele 3 linguri de ulei de masline si sarea , framantam aluatul si continuam sa adaugam apa calda pana o incorporam pe toata.
La inceput aluatul este moale si se lipeste de maini dar pe masura ce framantam aluatul se ingroasa.
Continuam sa framantam 10-15 minute pana cand aluatul isi revine singur la forma initiala dupa ce il apasam putin cu degetul.
Dupa ce l-am framantat bine, ungem aluatul cu ulei de masline si-l lasam la dospit la loc cald pana isi va dubla volumul, aproximativ 45 minute.
Intre timp facem o marinada pentru a unge foccacia astfel :
Adaugam intr-un robot de bucatarie 3-4 catei de usturoi maruntiti in felii, ierburile aromate ( busuioc si rozmarin ), semintele de chimion si 4 linguri de ulei de masline si mixam pana se marunteste totul si se imbina ingredientele foarte bine.
Vom lasa marinada deoparte pana creste aluatul pentru a-si trage toate aromele ingredientelor.
Tapetam o tava care merge la cuptor cu hartie pergament.
Dupa ce a dospit aluatul si si-a dublat volumul, vom unge blatul de lucru cu ulei de masline si vom intinde aluatul cu sucitorul intr-o foaie de forma tavei care merge la cuptor.
Eu voi face una rotunda si mai subtire si alta dreptunghiulara si putin mai groasa.
Dupa ce am intins foaia, o intepam cu coada unei lingurite pentru a o impiedica sa se umfle in cuptor.
Apoi ne ajutam de sucitor pentru a transfera foaia in tava de copt.
Ungem focaccia cu marinada de ulei, usturoi si ierburile aromatice si o mai lasam 30 de minute la dospit.
Dupa aceea dam focaccia la cuptorul preincalzit la 190 grade Celsius pentru 25 minute.
Este gata primul aluat si a dospit si cel de-al doilea pe care il voi baga la cuptor.
Asa arata focaccia , este foarte gustoasa, frageda si aromata.
Multumesc pentru vizionare.
La revedere !

Va recomandam si.....




Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *