Dulceata de prune cu miez de nuca

Dulceata de prune cu miez de nuca

Dulceata de prune cu miez de nuca imi aminteste de copilarie, cand eram tare bucuroasa sa mananc la micul dejun lapte adevarat de vaca , nu pasteurizat, cu dulceata de prune cu miez de nuca.
De cate ori prepar, sau mananc dulceata de prune cu miez de nuca, ori fara nuca, sau magiun de prune, ma gandesc la iernile bogate in zapada, la casa parinteasca calda si primitoare, la mama, care ne pregatea totdeauna, toamna, magiun, dulceturi, zacusca si muraturi si la bunicul meu drag care avea cazan de tuica si majoritatea celor din oras veneau la noi si isi preparau tuica cea mai curata de prune.
Mirosul prunelor, a borhotului, a samburilor de prune, fac parte din mine, din o parte fericita a vietii mele, cand universul meu era mic si fericit.
Bunicul avea cateva livezi de pruni, visini si ciresi in zona subcarpatica, iar noi , copiii ajutam la culesul prunelor de pe foliile de plastic pe care le intindeau sub copaci, unde prunele cadeau, dupa ce erau scuturati copacii.


Mereu mi se deruleaza, ca o pelicula de film, cu incetinitorul, „ploaia” de prune brumate, ce cadeau cuminti spre pamant, cum tresaltau vioaie, de cateva ori, pe foliile imense, pentru ca mai apoi, tot mai timid sa se opreasca din saltul elegant, astepatand cuminti sa fie culese.
Dupa ce ne umpleam stomacelele cu prune parfumate, ne intreceam care sa stranga mai multe galeti, pentru ca totdeauna bunicul nu lasa munca „neplatita”, ca un mosier pe care, razboiul, il inzestrase cu un picior de lemn de la genunchi in jos…
Ce vremuri frumoase !!
Dar cat de indepartate ar fi, le simt pana in vene; mirosul acelor prune si zile de toamana, s-a impregnat adanc in inima mea si m-a definit ca om, pretutindeni !
Asa ca am preparat cu maaare drag, dulceata de prune cu miez de nuca si doresc din tot sufletul sa fiti la fel de incantati ca si mine de aceasta minunata dulceata.

INGREDIENTE :

– 5 kg prune fara samburi
– 2,5 kg zahar
– 500 g miez de nuca

MOD DE PREPARARE Dulceata de prune cu miez de nuca puteti vedea in reteta video de mai jos, dand click pe poza.
Vizionare placuta !

Va recomandam si.....
Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *