Cum tricotam elastic si butoniera

Cum tricotam elastic si butoniera

Tricotam elastic si butoniera cand dorim sa tricotam partea de inceput a unui pulovar sau a unei maneci, iar daca pulovarul dorim sa se incheie cu nasturi vom tricota butoniere de-a lungul unei parti din fata a pulovarului, butoniera fiind locul pe unde se incheie nasturele.
Tricotam elastic si butoniera  si cand lucram un pulover cu gluga, la baza gatului o singura butoniera si elastic la partea din fata a glugii.
Pentru a executa un model elastic, vom tricota doua ochiuri pe fata si doua pe dos, alternativ.
Incepem tricotul prin a pune ochiurile pe andrele, asa cum am invatat in tutorialul precedent.
Apoi, la primul rand vom lucra cate doua perechi de ochiuri pe dos si doua pe fata, alternandu-le pana la capatul randului.
Cand spunem ca lucram ochiuri pe fata sau pe dos, ne referim la modul de lucru al ochiurilor si nu la fata sau spatele tricotului ( lucrului ).
Putem tricota ochiuri pe dos si cand ne aflam pe fata lucrului nostru, pentru a crea diferite modele care au in componenta ochiuri pe dos.
Elasticul foloseste pentru ca marginea tricotului sa ramana mai stransa, asa cum dorim la o maneca, de exemplu, sa ramana mai fixa pe mana, dar cu ajutorul elasticului, vom putea baga mana usor prin maneca, dupa care elasticul revine la forma lui mai stransa.
Tricotam doua ochiuri pe fata si doua pe dos, alternativ, pana terminam primul rand si vom continua sa tricotam asa pana terminam in intregime elasticul.
Un elastic il putem tricota mai inalt sau mai scund, in functie de cat de lat ne dorim sa fie, dupa preferintele noastre.
Dupa ce terminam de tricotat elasticul, vom incepe sa adaugam alt model in functie de ceea ce dorim sa tricotam, ealsticul fiind numai in partea de jos a pulovarului sau a manecii.
Daca dorim butoniere, pentru executarea lor vom proceda in feleil urmator.
Vom lucra cateva ochiuri de elastic si acolo unde dorim sa fie butoniera vom incepe prin a scadea ochiuri.
Pentru a scadea o data, vom lucra cate doua ochiuri deodata ca si cand am lucra un singur ochi.
Daca dorim sa scadem de mai multe ori, vom scadea prima data – lucrand doua ochiuri deodata, apoi vom pune ochiul nou rezultat inapoi pe andreaua din mana stanga si vom lucra din nou doua ochiuri deodata.
Daca dorim sa scadem in continuare vom proceda la fel de cate ori dorim sa scadem.
Cand vom lucra randul urmator in dreptul ochiurilor pe care le-am scazut, vom adauga ochiuri in numar egal cu numarul ochiurilor scazute, punand ata pe andreaua din mana stanga ( infasuram ata pe andrea de atatea ori in functie de cate ochiuri dorim sa adaugam ) si continuam apoi sa lucram normal.
Dupa ce am crescut ochiurile, pe randul urmator vom lucra ochiurile in functie de cum ne cere modelul : pe fata sau pe dos, adica exact cum am fi lucrat ochiurile daca nu am fi scazut.
In felul acesta am realizat prima butoniera.
Pentru a vedea cum se tricoteaza cele de mai sus, puteti viziona mai jos Tutorialul – Cum tricotam elastic si butoniera.

Va recomandam si.....
2 comentarii la “Cum tricotam elastic si butoniera

 1. Păiuș Stanca

  Am un lucru tricotat de mână, în punct de elastic (1față și 1 dos). Cum procedez, dacă vreau să scot un fir ca să pot să-l lungesc. Mă interesează numai scoaterea firului…..unde tai primul ochi, ca să nu se destrame și să-l pot pune pe andrele petrru al lungi ?

  Reply
  1. IdealikaIdealika Post author

   Daca vreti sa lungiti elasticul, nu trebuie sa il taiati, pur si simplu adaugati ochiuri din marginea de jos a elasticului, pe andrea si crosetati normal. Nu se va observa ca ati lucrat in sens invers.
   Daca doriti sa lungiti partea de deasupra elasticului, taiati primul ochi, dintr-o margine si desirati tot elasticul, pana la primul rand de dupa elastic unde desirati ata incet, punand pe andrea ochiurile care raman libere, apoi lucrati normal.

   Reply

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *