Cozonac fara framantare in zahar caramelizat este garantat cel mai gustos cozonac pe care il putem prepara.
Fraged, aromat si mult mai aratos decat un cozonac in forma obisnuita, veti avea cu ce sa impresionati si cel mai pretentios dintre invitati.
Si nimeni nu va banui ca nu ati depus un mare efort pentru a-l prepara, deoarece nu necesita framantare deloc, toata treaba sta in puterea mixerului, iar dospirea se face la frigider.
In timp ce creste frumos la rece noi avem timp sa ne ocupam de celelalte treburi.
Cozonac in zahar caramelizat nu am mai preparat pana acum si nici nu este reteta mea ci m-am inspirat din reteta lui Adi Hadean publicata pe un site cu care a avut o colaborare .
Sincer nu ma asteptam sa iasa atat de bun !!!! dar am vrut sa fac un cozonac mai deosebit, iesit din tiparele clasice estetic vorbind.
Ideea de a-l face cu zahar caramelizat mi s-a parut o idee pe cat de simpla, pe atat de buna mai ales ca arata ca un tort pana la sfarsit, iar eu sunt innebunita dupa caramelul de zahar ars.
Contrar asteptarilor zaharul ars nu se intareste dupa ce se raceste ci este absorbit de cozonac care capata o fragezime interesanta si un gust de nedescris si din nou surpriza, cozonacul nu este excesiv de dulce ci numai atat cat sa fie extrem de gustos.
Garantat va veti indragosti de acest cozonac, eu una ma declar total cucerita si-l voi prepara totdeauna.
Va fi nelipsit de pe mesele mele festive si nu numai.
Este foarte bun si foarte usor de preparat.
INGREDIENTE :
– 500 g faina pentru cozonac cernuta de 2 ori
– 150 g unt nesarat la temperatura camerei
– 100 g zahar tos
– 4 oua la temperatura camerei
– 1/2 lingurita sare
– coaja de la o lamaie
– esenta de vanilie
– 1/2 lingurita sare
Pentru maia :
. 25 g drojdie proaspata
. 100 ml lapte caldut
. 3 linguri cu varf de faina
Pentru umplutura:
. 200 g miez de nuca
. 2 linguri cacao
. 50 g zahar
. 3 linguri ganache de ciocolata (sau doar ciocolata topita cu 80 g unt)
Pentru glazura de zahar ars : 150 g zahar tos
MOD DE PREPARARE :
1 comentariu la “Cozonac fara framantare in zahar caramelizat”