Va prezint aceasta reteta cozonac cu nuca pufos cu care , chiar daca sunteti incepator , nu veti da gres si veti reusi sa faceti cozonaci pufosi simplu si rapid , spre incantarea celor dragi si mandria voastra.
Trebuie doar sa respectati cateva reguli simple , dar absolut necesare pentru a reusi :
- ingredientele sa fie proaspete si tinute peste noapte la temperatura camerei
- faina sa fie de buna calitate , speciala pentru cozonac
- cerneti faina cu o zi inainte de 3 – 4 ori si lasti-o sa se zvinte intr-o incapere care este mereu incalzita
- in ziua in care veti face cozonacii mai cerneti faina de 2-3 ori ca sa prinda aer
- drojdia sa fie proaspata si cruda ( nu folositi drojdie uscata sau expirata )
- adaugati laptele cu untul treptat si asigurati-va ca adaugati exact cat trebuie , nici mai mult nici mai putin , in functie de cat cere faina, dar daca respectati intocmai cele de mai sus , cantitatile ingredientelor , descrise mai jos , sunt exacte
. INGREDIENTE pentru cozonac cu nuca pufos, cantitatile fiind necesare pentru doi cozonaci :
1 kg faina pentru cozonac
250 g zahar tos
250 g unt si o lingura de ulei
4 galbenusuri
o lingura de turmeric ( curcuma )
1 plic zahar vanilinat
coaja rasa de la o lamaie
500 ml lapte dulce gras
35 g drojdie cruda
cateva picaturi de esenta de rom
un praf de sare
iar pentru umplutura cozonac cu nuca avem nevoie de :
300 g nuca macinata prin masina de nuca
100 g zahar tos
4 albusuri de ou ( de la galbenusurile de sus )
2 linguri lapte
un praf de sare
pentru crusta cozonac cu nuca mai avem nevoie de
un galbenus de ou
1 lingura de lapte
4 linguri de zahar brun
. MOD DE PREPARARE cozonac cu nuca :
mai inatai cernem faina de 3-4 ori inainte cu o zi si lasati-o la temeperatura unei camere destul de incalzite , la temperatura constanta , fara curenti de aer rece
in ziua in care pregatim cozonac cu nuca mai cernem faina de 2-3 ori pentru a fi bine uscata si sa prinda aer suficient , ceea ce da fragezimea cozonacilor
punem drojdia cruda intr-un bol , o faramam cu o furculita si adaugam o lingurita de zahar , doua lingurite de lapta caldut , o lingurita cu varf de faina si amestecam bine cu lingurita pana s-a dizolvat drojdia si o lasam deoparte sa infloreasca ( facem maia ) pana se umfla si isi dubleaza volumul
intre timp amestecam cele 4 galbenusuri cu o lingura de turmeric , pentru o culoare mai frumoasa , amestecand foarte bine pana s-a omogenizat si nu avem mici cocoloase de turmeric
punem laptele pe foc intr-o craticioara si-l infierbantam , dar NU il fierbem , apoi adaugam in lapte zaharul si amestecam pana s-a dizolvat , apoi adaugam untul si amestecam pana se topeste , dupa care lasam totul sa se racoreasca , dar nu de tot , pana amestecul ramane caldut dar nu mai frige.
dupa ce maiaua este gata si laptele s-a racorit, luam vasul in care am pus faina cernuta , facem o adancitura in faina mai in lateralul vasului , in care turnam maiaua si apoi adaugam in partea libera a fainei ( deci NU peste maia ) galbenusurile frecate cu turmeric , zaharul vanilinat , coaja rasa de lamaie , cateva picaturi de esenta de rom , praful de sare – avand grija ca sarea sa nu atinga deloc drojdia , deoarece sarea omoara drojdia .
Amestecam cu mana faina impreuna cu cele de mai sus si cand le-a incorporat incepem sa adugam treptat din laptele pe care l-am amestecat anterior cu zaharul si untul , lapte care este inca destul de cald , dar nu fierbinte si continuam sa amestecam pana incorporam atat cat ne cere faina. Daca ati respectat regulile de baza si aveti o faina aerata si uscata , va incorpora intreaga cantitate de lapte cu unt pe care am preparat-o.
Obtinem un aluat moale , dar NU mai adaugam faina si pe care incepem sa-l framantam cu putere cu palmele si cu pumnii stransi , cam 40 de minute , pana se ingrosa putin si se dezlipeste cu usurinta de pe marginea vasului , devenind moale dar compact si elastic .
Lasam vasul cu aluatul la caldura , acoperit cu un prosop curat , pentru o ora minim , fiind necesar pentru ca aluatul sa dospesca si sa-si dubleze volumul.
Intre timp preparam umplutura pentru cozonac cu nuca astfel : dam cele 300 g nuca prin masina de nuca , punem nuca maruntita intr-un bol mai mare si adaugam peste ea 100 g de zahar tos , adica o proportie de 3 la 1 – la o parte de zahar adaugam 3 parti de nuca , dupa care adaugam si o lingura generoasa de cacao , le amestecam bine pana le omogenizam . Separat batem putin cele 4 albusuri ramase cu un praf de sare si-l adaugam peste nuca , amestecam putin sa incorporam albusurile si mai adaugam doua linguri de lapte pentru a nu se inatri albusul si a putea intinde usor umplutura .
Mai apoi , ungem blatul de lucru cu ulei din belsug , ungem si mainile foarte bine si scoatem aluatul pe masa de lucru si il impartim in doua parti cat mai egale pentru cei doi cozonaci.
Luam o parte din aluat si o impartim iara in doua parti cat mai egale si le intindem pe fiecare cu mana , in cate o foaie de grosimea unui deget si de lungimea formei de copt , adaugam ¼ din umplutura de nuca si o intindem pe toata suprafata foii de aluat in strat cat mai egal ca grosime , lasnd doar putin din partile laterale goale , sa-l putem rasuci.
Dupa ce am intins umplutura peste foaie , ungem din nou bine mainile cu ulei si incepem sa rulam foaia pe lungime pana la capatul celalalt si va arata ca o franzela de lungimea tavii pentru copt.
Procedam la fel cu cealalta jumatate a primului cozonac si dupa ce am rulat-o o asezam oblic peste primul rulou si le impletim una dupa alta , cu grija sa nu le rupem si sa iasa umplutura.
Mai apoi luam tava de copt cat mai aproape , ungem din nou mainile cu ulei , prindem cozonacul de la capete spre mijlocul lui, introducem mainile sub el cat sa-l sustinem si-l ridicam fara sa-l turtim si-l transferam in tava de copt.
Procedam la fel ca pana acum si formam si cel de-al doilea cozonac si il asezam in tava de copt.
Lasam acum din nou cozonacii sa creasca , in tavile de copt , la loc cald , acoperiti cu un prosop de bucatarie pentru 30 – 40 minute.
Dupa ce au crescut , ungem cu o pensula cozonacii cu un amestec dintr-un galbenus de ou si o lingura de lapte peste care presaram zahar brun , pentru ca sa prinda la coacere o crusta rumena , frumoasa
Dam tavile la cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius
pentru 40-45 minute , pana cand cozonacii s-au copt si s-au rumenit deasupra fara a deschide cuptorul in primele 30 minute .
Scoatem cozonacii din cuptor , ii stropim cu putina apa rece la temperatura camerei si-i acoperim din nou cu un prosop de bucatarie pentru a se fragezi sub aburul creat
Dupa ce s-au racit complet ii scoatem din tavi si ii putem pastra inveliti in hartie de copt pentru cateva zile
Spor la treaba si POFTA BUNA !
Va astept cu drag pentru o noua reteta.
Puteti vedea RETETA VIDEO pentru mod de preparare reteta cozonac cu nuca pufos , mai jos
Bună ,vă rog să îmi spuneți dacă la umplutura de mac se pot adăuga albușurile. Mulțumesc.
Nu am folosit niciodata albusuri la umplutura cu mac, eu folosesc lapte.