Reteta Cozonac cu nuca pufos

Reteta Cozonac cu nuca pufos

Va prezint aceasta reteta cozonac cu nuca pufos cu care , chiar daca sunteti incepator , nu veti da gres si veti reusi sa faceti cozonaci pufosi simplu si rapid , spre incantarea celor dragi si mandria voastra.

Trebuie doar sa respectati cateva reguli simple , dar absolut necesare pentru a reusi :

    • ingredientele sa fie proaspete si tinute peste noapte la temperatura camerei
    • faina sa fie de buna calitate , speciala pentru cozonac
    • cerneti faina cu o zi inainte de 3 – 4 ori si lasti-o sa se zvinte intr-o incapere care este mereu incalzita
    • in ziua in care veti face cozonacii mai cerneti faina de 2-3 ori ca sa prinda aer
    • drojdia sa fie proaspata si cruda ( nu folositi drojdie uscata sau expirata )
    • adaugati laptele cu untul treptat si asigurati-va ca adaugati exact cat trebuie , nici mai mult nici mai putin , in functie de cat cere faina, dar daca respectati intocmai cele de mai sus , cantitatile ingredientelor , descrise mai jos , sunt exacte

. INGREDIENTE pentru cozonac cu nuca pufos, cantitatile fiind necesare pentru doi cozonaci :

        • 1 kg faina pentru cozonac

        • 250 g zahar tos

        • 250 g unt si o lingura de ulei

        • 4 galbenusuri

        • o lingura de turmeric ( curcuma )

        • 1 plic zahar vanilinat

        • coaja rasa de la o lamaie

        • 500 ml lapte dulce gras

        • 35 g drojdie cruda

        • cateva picaturi de esenta de rom

        • un praf de sare

iar pentru umplutura cozonac cu nuca avem nevoie de :

            • 300 g nuca macinata prin masina de nuca

            • 100 g zahar tos

            • 4 albusuri de ou ( de la galbenusurile de sus )

            • 2 linguri lapte

            • un praf de sare

pentru crusta cozonac cu nuca mai avem nevoie de

                  • un galbenus de ou

                  • 1 lingura de lapte

                  • 4 linguri de zahar brun

. MOD DE PREPARARE cozonac cu nuca :

    • mai inatai cernem faina de 3-4 ori inainte cu o zi si lasati-o la temeperatura unei camere destul de incalzite , la temperatura constanta , fara curenti de aer rece

    • in ziua in care pregatim cozonac cu nuca mai cernem faina de 2-3 ori pentru a fi bine uscata si sa prinda aer suficient , ceea ce da fragezimea cozonacilor

    • punem drojdia cruda intr-un bol , o faramam cu o furculita si adaugam o lingurita de zahar , doua lingurite de lapta caldut , o lingurita cu varf de faina si amestecam bine cu lingurita pana s-a dizolvat drojdia si o lasam deoparte sa infloreasca ( facem maia ) pana se umfla si isi dubleaza volumul

    • intre timp amestecam cele 4 galbenusuri cu o lingura de turmeric , pentru o culoare mai frumoasa , amestecand foarte bine pana s-a omogenizat si nu avem mici cocoloase de turmeric

    • punem laptele pe foc intr-o craticioara si-l infierbantam , dar NU il fierbem , apoi adaugam in lapte zaharul si amestecam pana s-a dizolvat , apoi adaugam untul si amestecam pana se topeste , dupa care lasam totul sa se racoreasca , dar nu de tot , pana amestecul ramane caldut dar nu mai frige.

    • dupa ce maiaua este gata si laptele s-a racorit, luam vasul in care am pus faina cernuta , facem o adancitura in faina mai in lateralul vasului , in care turnam maiaua si apoi adaugam in partea libera a fainei ( deci NU peste maia ) galbenusurile frecate cu turmeric , zaharul vanilinat , coaja rasa de lamaie , cateva picaturi de esenta de rom , praful de sare – avand grija ca sarea sa nu atinga deloc drojdia , deoarece sarea omoara drojdia .

    • Amestecam cu mana faina impreuna cu cele de mai sus si cand le-a incorporat incepem sa adugam treptat din laptele pe care l-am amestecat anterior cu zaharul si untul , lapte care este inca destul de cald , dar nu fierbinte si continuam sa amestecam pana incorporam atat cat ne cere faina. Daca ati respectat regulile de baza si aveti o faina aerata si uscata , va incorpora intreaga cantitate de lapte cu unt pe care am preparat-o.

    • Obtinem un aluat moale , dar NU mai adaugam faina si pe care incepem sa-l framantam cu putere cu palmele si cu pumnii stransi , cam 40 de minute , pana se ingrosa putin si se dezlipeste cu usurinta de pe marginea vasului , devenind moale dar compact si elastic .

    • Lasam vasul cu aluatul la caldura , acoperit cu un prosop curat , pentru o ora minim , fiind necesar pentru ca aluatul sa dospesca si sa-si dubleze volumul.

    • Intre timp preparam umplutura pentru cozonac cu nuca astfel : dam cele 300 g nuca prin masina de nuca , punem nuca maruntita intr-un bol mai mare si adaugam peste ea 100 g de zahar tos , adica o proportie de 3 la 1 – la o parte de zahar adaugam 3 parti de nuca , dupa care adaugam si o lingura generoasa de cacao , le amestecam bine pana le omogenizam . Separat batem putin cele 4 albusuri ramase cu un praf de sare si-l adaugam peste nuca , amestecam putin sa incorporam albusurile si mai adaugam doua linguri de lapte pentru a nu se inatri albusul si a putea intinde usor umplutura .

    • Mai apoi , ungem blatul de lucru cu ulei din belsug , ungem si mainile foarte bine si scoatem aluatul pe masa de lucru si il impartim in doua parti cat mai egale pentru cei doi cozonaci.

    • Luam o parte din aluat si o impartim iara in doua parti cat mai egale si le intindem pe fiecare cu mana , in cate o foaie de grosimea unui deget si de lungimea formei de copt , adaugam ¼ din umplutura de nuca si o intindem pe toata suprafata foii de aluat in strat cat mai egal ca grosime , lasnd doar putin din partile laterale goale , sa-l putem rasuci.

    • Dupa ce am intins umplutura peste foaie , ungem din nou bine mainile cu ulei si incepem sa rulam foaia pe lungime pana la capatul celalalt si va arata ca o franzela de lungimea tavii pentru copt.

    • Procedam la fel cu cealalta jumatate a primului cozonac si dupa ce am rulat-o o asezam oblic peste primul rulou si le impletim una dupa alta , cu grija sa nu le rupem si sa iasa umplutura.

    • Mai apoi luam tava de copt cat mai aproape , ungem din nou mainile cu ulei , prindem cozonacul de la capete spre mijlocul lui, introducem mainile sub el cat sa-l sustinem si-l ridicam fara sa-l turtim si-l transferam in tava de copt.

    • Procedam la fel ca pana acum si formam si cel de-al doilea cozonac si il asezam in tava de copt.

    • Lasam acum din nou cozonacii sa creasca , in tavile de copt , la loc cald , acoperiti cu un prosop de bucatarie pentru 30 – 40 minute.

    • Dupa ce au crescut , ungem cu o pensula cozonacii cu un amestec dintr-un galbenus de ou si o lingura de lapte peste care presaram zahar brun , pentru ca sa prinda la coacere o crusta rumena , frumoasa

    • Dam tavile la cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius

      pentru 40-45 minute , pana cand cozonacii s-au copt si s-au rumenit deasupra fara a deschide cuptorul in primele 30 minute .

    • Scoatem cozonacii din cuptor , ii stropim cu putina apa rece la temperatura camerei si-i acoperim din nou cu un prosop de bucatarie pentru a se fragezi sub aburul creat

    • Dupa ce s-au racit complet ii scoatem din tavi si ii putem pastra inveliti in hartie de copt pentru cateva zile

Spor la treaba si POFTA BUNA !

Va astept cu drag pentru o noua reteta.

Puteti vedea RETETA VIDEO pentru mod de preparare reteta cozonac cu nuca pufos , mai jos

Va recomandam si.....




3 comentarii la “Reteta Cozonac cu nuca pufos

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *