Ciorba de vacuta este o reteta foarte cunoscuta si des folosita de toata lumea.
M-am decis totusi sa o public, pentru ca toti prietenii care au gustat-o au spus ca nu au mai mancat ciorba de vacuta buna, ca a mea .
Desi toti folosim aceeasi reteta si nu numai la cioba de vacuta, este foarte important sa „simtim” mancarea pe care o gatim, sa stim cat si cand sa o spumam, mai ales ciorba de carne ( desi eu spumez si ciorbele de legume ) sa apreciem cantitatea de ingrediente in functie de oala in care facem ciorba, sa o condimentam si sa o fierbem exact cat trebuie, sa apreciem corect culoarea si sa adaugam suc de rosii suficient si mai ales, legume din belsug.
Nu in ultimul rand, sa folosim ingrediente foarte proaspete .
Am vazut de multe ori, chiar si pe site-uri de pe internet, ca ciorbele sunt tulburi, pline de seu de la spuma ramasa in oala, prea grase, mult ulei care balteste la suprafata, din care sincer, nu as gusta. ( fara sa supar pe nimeni, sper ! Este propria parere pe care ma indeamna sa o am, ficatul meu sensibil) .
Deasemenea am vazut retete prezentate cu cantitati de ingrediente, de la apa incepand, pentru 3 familii, sau pentru o saptamana.
Asa m-am hotarat sa public si modul in care prepar eu, ciorba de vacuta.
Ingrediente :
– un rasol de vita cu os
– 500 g pulpa de vacuta
– 2 cepe mari
– 2 morcovi
– 1 cana mazare congelata
– 1 telina mica
– 1 ardei gras
– 1 dovlecel
– 1 cartof mare ( sau doi de marime potrivita )
– 1 cutie rosii cu pulpa ( 400 g )
– 2 linguite cu varf tarhon
– 2 legaturi leustean proaspat
– sare dupa gust
– 3 l apa
Mod de preparare :
Curatam legumele de coaja, le spalam bine si le tocam marunt ca pentru ciorba, de marimea dorita, dupa preferinte.
Mie imi place sa toc ceapa marunt ( dupa ce o tin 5 minute in apa rece, ca sa nu mai lacrimez cand o toc ), morcovul, telina si ardeiul gras le toc, dar nu extrem de mici, pentru a nu le distruge vitaminele la fierbere, cartoful si dovlecelul le toc in cubulete micute si de aceeasi marime, pentru un aspect mai frumos.
Eu, personal, nu agreez maruntirea excesiva a legumelor prin razuitoare, deoarece, chiar daca le adaugam mai tarziu in ciorba, vor fierbe mult prea mult cat timp fierb rosiile si nu-si vor mai pastra proprietatile nutritive.
Carnea o spalam foarte bine sub jet de apa rece si o scurgem de apa, dupa care taiem carnea de pe rasol si pulpa de vita in cubulete de aceeasi marime cu cartofii si dovlecelul.
Punem o oala pe foc cu cei 3 litri de apa in care adaugam o lingurita de sare si cand a inceput sa fiarba adaugam cubuletele de carne si osul de la rasol si le lasam sa fiarba.
Nu pun carnea in apa rece, de la inceput, deoarece carnea isi formeaza mai multa spuma decat daca o adaug in apa fierbinte cu sare, iar sarea din apa va ajuta carnea sa-si lase gustul specific ciorbei.
Personal, nu consider ca sarea intareste carnea si o face sa fiarba mai greu, avand grija sa iau mereu carne proaspata si de culoare rosie, suculenta putin si cu fibra mica, asigurandu-ma ca nu este o vita batrana.
Totodata, pun sare foarte putina iar legumele isi vor pastra culoarea daca le adaugam in apa cu sare.
Cand a inceput sa se formeze spuma de la carne, inainte de a da in clocot, spumam ciorba foarte bine, avand grija sa luam spuma si de pe marginea oalei deoarece, atunci cand vom adauga borsul, volumul va creste si spuma ramasa pe oala va reintra in ciorba si va deveni amara.
Continuam sa spumam pana incepe sa fiarba in clocot si nu mai este deloc spuma in oala.
Eu spumez ciorba cu o lingura de metal, nu folosesc spumarul, care pierde lichid prin orificiile mari si spuma reintra in oala.
Deasemena culeg foarte bine si spuma cea mai alba de la sfarsit si chiar si dupa ce am adaugat legumele.
Chiar nu ma dezlipesc de aragaz pana cand ciorba nu este gata de tot.
Dupa ce a fiert carnea suficient de bine, scoatem osul de la rasolul de vita si adaugam in ciorba ceapa, morcovul si telina, acoperim oala cu un capac si lasam sa fiarba la foc foarte mic 5 sau 7 minute.
Dupa 7 minute, adaugam cartofii, ardeiul gras, potrivim de sare dupa gust si mai lasam sa fiarba acoperit , 5 minute.
Spumam din nou, deoarece cartofii lasa spuma de la amidon si adaugam si dovlecelul si mazarea.
Mai lasam sa fiarba foarte putin si adaugam si sucul de rosii cu pulpa si mai lasam sa fiarba pana cand rosiile sunt bine fierte.
Adaugam apoi tarhonul, care merge foarte bine cu carnea de vita, completand gustul acesteia.
Adaugam si 2 linguri de ulei daca ati ales o carne fara grasime ( seu ).
Eu prefer pulpa de vita tocmai din acest motiv, adica nu are seu, care te obliga sa mananci ciorba foarte fierbinte, altfel il simti in gura cleios.
Eu nu concep ciorba de vacuta fara telina, tarhon si leustean proaspat tocat pe care il adaugam dupa ce am stins focul si pastram sa punem si in farfurie, proaspat, atunci cand o servim.
Ciorba de vacuta se serveste calda spre fierbinte si putem adauga smantana dupa gust si langa, ardei iute.
Daca doriti o ciorba acra, fierbeti separat foarte bine 1 litru de bors, culegeti-i spuma si il adaugati in ciorba fierbinte, lasnadu-l sa fiarba si cu ciorba cateva minute pentru a se imbina gusturile.
Aceasta este reteta mea de ciorba de vacuta, sper sa va fie de folos si sa va placa.
Puteti viziona mai jos Reteta video – Ciorba de vacuta.
Multumesc pentru vizionare !