Caciula crosetata – schema de crosetat clasica

Caciula crosetata – schema de crosetat clasica

Caciula crosetata, schema de crosetat clasica este cea pe baza careia putem lucra orice caciula simpla, lucrata numai din picioruse simple sau duble.
Incepem caciula crosetata prin a lucra  cercul magic si punem primul ochi pe croseta.
R1 – incepem cu un ochi de lant si continuam cu 9 picioruse simple, terminam randul cu ochi alunecat; deci vom vea 10 picioruse duble in total numarand si lantisorul de doua ochiuri.
R2 – incepem cu 2 ochiuri de lant si continuam cu cate 2 picioruse duble in fiecare ochi de pe randul anterior;
Lucrand doua picioruse duble in acelasi ochi executam defapt o crestere, dublam deci toate piciorusele duble, ceea ce inseamna ca vom avea in final 20 picioruse duble si incheiem randul 2 cu ochi alunecat in al doilea ochi al primului piciorus dublu.
R3 – incepen cu doua ochiuri de lant, pe care il vom numara ca si piciorus dublu. Continuam cu doua picioruse duble in urmatorul ochi de pe randul anterior, ambele in acelsi ochi ( deci am crescut cate un piciorus dublu din doua in doua ochiuri ); continuam iara cu un singur piciorus dublu si alternam cu doua picioruse duble in acelasi ochi, pana terminam randul; incheiem randul cu ochi alunecat.
R4 – incepem cu doua ochiuri de lant pe care-l numaram ca si piciorus dublu, inca un piciorus dublu in ochiul urmator ( deci doua picioruse duble individuale- adica cate unul in fiecare ochi de pe randul anterior), apoi doua picioruse duble in acelasi ochi, iara cate un piciorus dublu de doua ori si iara 2 picioruse duble in acelasi ochi, pana terminam randul, pe care-l incheiem cu ochi alunecat.
R4 – incepem cu doua ochiuri de lant si alte doua picioruse duble individuale ( deci trei picioruse individuale – adica fiecare in cate un ochi de pe randul anterior ) si continuam cu o pereche de 2 picioruse duble in caelasi ochi, iara trei picioruse individual si o pereche de doua si tot asa paa termina randul, pe care-l incheiem cu ochi alunecat
R5 – crestem iara numarul picioruselor individuale cu unul, deci vom face 4 picioruse duble individuale si o pereche de doua picioruse in acelasi ochi, si alternam asa pana terminam randul pe care-l incheiem cu ochi alunecat.
R 6 – 5 picioruse duble individuale alternativ cu o pereche de doua picioruse in acelasi ochi, pana terminam randul si incheiem cu ochi alunecat
R7 – 6 picioruse individuale si o pereche de doua picioruse in acelasi ochi
In functie de marimea dorita pentru caciula putem creste cu cate un piciorus dublu numarul picioruselor individuale, dar nu mai mult de Randul 8 , care va fi cu cate 7 picioruse individuale alternativ cu cate o pereche de doua picioruse in acelsi ochi, pana terminam randul, pe care-l incheiem cu ochi lunecat.
Aceste randuri, in care crestem cu cate unul numarul picioruselor individuale, le vom numi randuri de crestere.
Deci la o caciula crosetata vor diferi numarul randurilor de crestere in functie de marimea dorita pentru caciula si de grosimea firului de lucru si a crosetei, astfel ca vom masura de fiecare data si vom lucra atatea randuri de crestere cate sunt necesare.
Eu am un fir de lucru mai subtire si o croseta numarul 2 si doresc sa lucrez o caciula pentru copil in varsta intre 4-5 ani.
Am lucrat 6 randuri de crestere doar, adica pana la randul cu 5 picioruse duble individuale si o pereche de doua picioruse duble in acelasi ochi, pe care le-am repetat pe tot randul, bineinteles. Toate celelalte randuri au fost lucrate identic de aici inainte si am lucrat in total 25 de randuri.

Daca as fi lucrat aceeasi caciula, pentru acelasi copil , dar as fi folosit un fir mai gros, ar fi fost suficient sa cresc pana la randul 3 sau 4 de crestere si as fi lucrat probabil numai 21 sau 22 de randuri. ( Asta ca sa intelegeti diferenta data de grosimea firului de lucru, cat de cat ).

Important este sa masuram circumferinta capului si sa crestem atat cet ne cere firul de lucru.
Dupa ce am terminat de crescut atat cat ne dorim, vom continua sa lucram fara sa mai crestem, deci vom lucra cate un piciorus dublu in fiecare ochi de pe randul anterior si incheiem randul cu ochi alunecat.
ontinuam sa lucram la fel atatea randuri cate sunt necesare in functie de lungimea dorita a caciulii.
Dupa ce am obtinut lungimea dorita pentru caciula crosetata, mai facem un rand de picioruse simple ca o terminatie a caciulii.
Asa facem o caciula crosetata simpla.
Puteti viziona mai jos videotutorial Caciula crosetata simpla

Va recomandam si.....
Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *