Briose de hrisca cu fructe putem manca in perioada de post, daca suntem vegetarieni sau daca vrem sa mancam cat mai sanatos cu putinta, extinzand ideea de mancare sanatoasa si in ce priveste desertul. In plus hrisca nu contine gluten, deci este foarte sanatoasa pentru cei ce nu pot consuma gluten.
Mai ales pentru ca, copiii sunt iubitori de dulciuri, dar nu orice prajitura este sanatoasa pentru copii, iata ca putem prepara briose de hrisca cu fructe foarte usor si sa oferim copiilor nostri un desert nu numai delicios, aspectuos si apetisant, dar mai ales foarte sanatos si plin de nutrienti benefici pentru organism.
Hrişca este un aliment popular şi tradiţional în ţări precum Rusia, Ucraina, Franţa şi Polonia.
În România, hrişca este la mare căutare mai ales în Bucovina, unde este un ingredient tradiţional pentru sarmale.
Hrişca este bogată în vitaminele E, B1 şi B2, dar şi în proteine, carbohidraţi, fibre, fosfor, magneziu, cupru, zinc, mangan, seleniu şi fier.
Deşi nu face parte din clasa cerealelor (este o plantă ierboasă înrudită cu rubarba și stevia creață), hrişca este net superioară grâului, de exemplu, prin elementele nutritive care protejează organismul de factorii externi şi îl fortifică mai ales în sezonul rece şi la începutul primăverii.
Hrisca menţine nivelul de glucoză din sânge în limitele normale, previne instalarea diabetului de tip II, vitaminele şi mineralele din boabele de hrişcă scad probabilitatea de a face numeroase forme de cancer (cancer gastric, pulmonar, esofagian sau colo-rectal), menţine tânăr sistemul nervos, îmbunătăţeşte capacitatea memoriei, vă protejează împotriva accidentelor vasculare, scade colesterolul, ţine sub control tensiunea arterială, previne apariţia pietrelor la bilă.
În plus, hrişca ține greutate sub control.
Informatii preluate de pe bioaddict.ro
Fiind bogată în fibre alimentare insolubile, în lizină (un aminoacid esenţial), magneziu, cupru organic şi vitamine din complexul B, hrişca conţine substanţe cu efect diuretic, care reduc excesul de apă din corp.
Mai mult decât atât, hrişca este un aliment recomandat de consumat în toate dietele.
E bine să o consumaţi o dată la două zile, împreună cu cerealele voastre preferate: grâu, secară, ovăz sau orez.
Pe săptămână, este indicat consumul a aproximativ 300 de grame de hrişcă.
O modalitate simpla si eficienta este si desertul briose de hrisca cu fructe,faina de hrisca navand gluten.
Deasemenea, fulgii de ovaz sunt extraordinar de buni pentru sanatatea noastra deorece ajuta la mentinerea greutatii deoarece ovazul contine beta-glucan, fibra care reduce apetitul.
Ovazul este cereala cea mai bogata in cantitatea de fibre solubile, care ajuta la scaderea colesterolului “rau”.
Studiile au dovedit ca persoanele care au tensiune arteriala marita si consuma cel putin 3 grame de fibre solubile pe zi isi pot reduce colesterolul cu 8 – 23%.
Specialistii sustin ca o dieta bogata in cereale integrale, precum fulgii de ovaz, are efecte comparabile cu cele ale medicamentelor pentru scaderea tensiunii arteriale, scad riscul de cancer de colon, sunt bogati in antioxidanti protejand celulele de radicatii liberi, despre care se stie ca, pe termen lung, pot cauza boli de inima ori cancer.
Deasemenea fructele sunt pline de vitamine si antioxidanti, dupa cum bine stim cu totii.
Iata cat de benefice pentru organism sunt aceste briose de hrisca cu fructe, care arata si foarte bine si se prepara atat de usor.
INGREDIENTE :
– 1 cana cu fulgi de ovaz
– 1 cana cu faina de hrisca
– 60 ml lapte vegetal
– 1 cutie desert de cocos
– 2 lingurite praf de copt
– 6 linguri cu apa
– 2 linguri cu seminte de in macinate
– 45 ml miere
– 2 linguirite esenta de vanilie
– 1 praf de sare
– fructe
Folositi o cana obisnuita de apa, de 250 ml, pentru masurarea ingredientelor.
MOD DE PREPARARE Briose de hrisca cu fructe puteti vedea in filmueltul de mai jos.
Vizionare placuta !