Zacusca de vinete preparam cu totii in fiecare toamna, o adaugam in borcane si o pastram in camara, alaturi de alte conseve cu dulceturi si muraturi.
Putem prepara zacusca cu vinete si ardei sau gogosari, cu ciuperci sau alte ingrediente.
Putem adauga in zacusca rosii sau suc de rosii, insa vom fierbe zacusca pana scade tot sucul si uleiul se ridica la suprafata.
Desi gasim aceste legume in supermarket tot timpul anului, preferam sa preparam zacusca, deoarece legumele de toamana sunt mult mai gustoase, sunt in plinatatea maturitatii lor si sunt mult mai naturale si mai gustoase decat cele crescute in solar, sau a caror crestere si coacere sunt fortate, sau stimulate cu tot felul de tehnici.
Deasemenea nici legumele aduse din import nu sunt la fel de dulci si gustoase ca legumele noastre pe care le gasim, toamna, pe tarabele din pietele pline si viu colorate.
Pentru a prepara zacusca avem nevoie de rabdare si multa munca, deoarece folosim cantitati mari de legume, cel putin vinetele si ardeii sau gogosarii, trebuiesc mai intai coapte pe gratar, apoi le vom curata de coaja si le vom scurge foarte bine, mai ales vinetele, ceea ce consuma multe ore de munca.
Daca folosim rosii, va trebui sa le oparim, sa le decojim pielita, apoi sa le tocam marunt cu cutitul sau intr-un robot de bucatarie.
Scurtam putin timpul de preparare pentru zacusca, daca folosim suc de rosii, deoarece avem deja rosiile curatate si fierte in sucul de rosii, insa este la fel de zemos ca si rosiile, iar zacusca trebuie tinuta mai mult timp pe foc, pana scade tot sucul si uleiul se ridica la suprafata.
In reteta video, va prezint o modalitate de a tine zacusca mai putin timp pe foc, dupa care o dam la cuptor, cand nu mai este nevoie sa mai facem nimic pentru ea, deci scurtam timpul in care trebuie sa o supraveghem, deoarece in cuptor, dispare riscul de a se lipi, deci nu mai suntem nevoiti sa o supraveghem si sa o amestecam foarte des, pentru a nu se lipi pe fundul cratitei.
INGREDIENTE :
– 5 kg vinete
– 5 kg ardei capia
– 3 kg ceapa
– 1,5 kg morcovi
– 800 g pasta de tomate ( bulion )
– 1 l ulei
– foi de dafin
– piper boabe
– 3 linguri cu sare grunjoasa neiodata
MOD DE PREPARARE Zacusca puteti vedea in filmuletul de mai jos, dand click pe poza.
Am copt 10 kg de vinete si 10 kg de ardei capia rosu, am tocat 3 kg ceapa si 1.5 kg morcov….am pregatit 1 kg de ulei si 910 g bulion( Promotia Sultan cu un borcan mic gratis) considerati ca ingredintele sun corecte sau …ce sa mai adaug.Mulțumesc!
Eu am dat ingredientele pentru o „portie” de zacusca. Daca preparati doua, inmultiti totul cu doi.