Imi place nespus reteta turta dulce pentru Craciun , deoarece Craciunul aduce pe mesele noastre multa bucurie si culoare , dulciuri aromate si viu colorate , in forme specifice , iar dintre toate , cea mai indragita , este turta dulce pentru Craciun .
Viu colorata , plina de savoare , frageda si aromata , turta dulce pentru Craciun va fi marea atractie atat pentru cei mici , cat si pentru noi toti care retraim an de an , la Craciun , bucuria copilariei .
Pentru a prepara turta dulce pentru Craciun , avem nevoie de urmatoarele
. INGREDIENTE :
300 g faina de secara
100 g unt
150 g zahar brun
2 oua
50 g miere
1/2 lingurita rasa de bicarbonat
2 lingurite condimente pentru turta dulce : scortisoara , cardamon , coriandru , ghimbir , nucsoara , cuisoare ( cate putin din fiecare )
. MOD DE PREPARARE turta dulce pentru Craciun:
Punem o cratita pe foc , adaugam untul pe care il topim , stingem focul , lasam sa se racoreasca si adaugam mierea.
Intr-un bol adaugam restul ingredientelor si peste ele turnam untul topit cu mierea si le amestecam pana obtinem un aluat nelipicios si omogen.
Introducem apoi bolul in frigider 3 – 4 ore , dupa care scoatem aluatul si il asezam pe blatul de lucru pe care am presarat faina obisnuita ( nu de secara ) pentru a nu se lipi.
Intindem din aluat o foaie subtire de aproximativ 5-6 milimetri cu un sucitor pe care il tapetam tot cu faina si o decupam cu forme specifice Craciunului , pe care le transferam intr-o tava in care am pus hartie de copt .
Dam tava la cuptor la 170 grade Celsius timp de 7-8 minute , nu mai mult , chiar daca aparent , aluatul pare necopt, altfel se intareste si nu vom mai avea o turta dulce frageda.
Dupa ce le scoatem din cuptor, lasam sa se raceasca la temperatura camerei , dupa care se ung cu glazura din albus de ou .
. MOD DE PREPARARE GLAZURA DIN ALBUS DE OU :
Avem nevoie de :
1 albus de ou
150 g zahar pudra
Punem albusul intr-un bol si adaugam zaharul treptat amestecand cu o lingura pana incorporam tot zaharul si obtinem o consistenta pastoasa.
Ungem turta dulce cu glazura din albus de ou si dupa ce s-a uscat glazura , le decoram cu pasta de zahar colorata cat mai vesel . Puteti folosi pasta de zahar pentru ornat din comert , pentru ca se aplica usor si este deja colorata .
Dupa ce am ornat , asezam turta dulce pentru Craciun pe un platou si ii rezervam , pentru masa festiva , un loc de onoare .
POFTA BUNA !