Tort cu pere posate, ganache de capsuni si ciocolata

Tort cu pere posate, ganache de capsuni si ciocolata

Tort cu pere posate , ganache de capsuni si ciocolata este o reteta proprie Idealika si este de departe cel mai gustos tort pe care l-am mancat vreodata, fara lipsa de modestie.

INGREDIENTE pentru blat :

– 5 oua separate , deci 5 albusuri si 5 galbenusuri
– 100 g faina
– 100 g miez de nuca nuca macinat
– 110 g zahar tos
– o esenta de rom
– un praf de sare
– o lingura de cacao optional

INGREDIENTE PENTRU PERE POSATE :

– 3 pere curatate de coaja
– 500 ml vin alb
– un baton de scortisoara
– cateva cuisoare
– doua boabe de cardamon
– 5 linguri de zahar tos
– suc de lamaie
– siropul de capsuni de la ganache

MOD DE PREPARARE :

Preparam mai intai blatul pandispan cu nuca, astfel :
Adaugam intr-un vas pentru mixer albusurile si un praf de sare si le mixam putin pana se transforma albusurile intr-o spuma.
Adaugam apoi peste albusuri zaharul tos in ploaie si mixam bine pana se topeste zaharul si obtinem o spuma densa si lucioasa.
Adaugam apoi dintr-o data galbenusurile si mai mixam putin pana le incorporam bine in compozitie.
Adaugam apoi esenta de rom, o lingura de cacao si faina printr-o strecuratoare si le cernem direct in bolul pentru mixer peste ouale mixate cu zaharul si amestecam usor cu o spatula de sus in jos pana incorporam faina, ca sa nu distrugem bulele de aer din albusuri, necesare pentru ca blatul sa creasca si sa ramana pufos.
Adaugam apoi miezul de nuca si amestecam cu spatula usor pana uniformizam compozitia.
Ungem o tava care merge la cuptor cu unt, apoi tapetam tava cu faina pe toata suprafata acesteia, lovind usor cu palma sa se imprastie faina. Scurgem surplusul de faina.
Eu am folosit o tava cu inel cu diametrul de 23 cm.
Adaugam in tava aluatul obtinut si dam tava la cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius pentru 25 – 30 minute.
Dupa ce blatul s-a copt, scoatem inelul si lasam blatul sa se raceasca la temperatura camerei.

MOD DE PREPARARE PERE POSATE :

Taiem perele curatate de coaja in jumatate si apoi in felii subtiri pe lungime, avand grija sa le inlaturam semintele.
Stropim perele cu suc de lamaie ca sa nu se innegreasca prin oxidare.
Punem pe foc o craticioara in care adaugam 500 ml vin impreuna cu scortisoara, cuisoarele, cardamonul si zaharul, amestecam si fierbem bine pana se topeste zaharul.
Dupa ce s-a topit zaharul adaugam in vin, pe foc, perele si lasam sa fiarba pana se inmoaie perele putin.
Dupa ce s-au gatit suficient perele, le scoatem intr-un vas cu grija sa nu le rupem.

Adaugam peste vin in craticioara sucul ramas de la capsunile folosite la ganache-ul de ciocolata si le lasam sa fiarba bine , pana se transforma intr-un sirop cu care vom insiropa blatul pentru tort .
Dupa ce fierbe putin siropul il luam de pe foc si-l strecuram printro strcuratoare deasa de ceai pentru a inlatura cuisoarele si cardamonul si-l mai lasam apoi sa fiarba pana se ingroasa siropul.

Dupa ce s-a racit blatul, il taiem in jumatate cu ajutorul unui cutit mai mare pentru taiat painea.
Eu am adaugat prima jumatate de blat intr-o tava de silicon cu inel, dar daca nu aveti il puteti pune intr-o tava curata, asemanatoare celei in care l-am copt dar aveti grija sa o tapetati cu hartie pegament pe margine.
Insiropam foarte bine blatul cu jumatate din siropul de vin si capsuni pe care l-am facut pe foc.
Adaugam peste blatul pentru tort perele posate si le asezam intr-un singur strat, apoi turnam peste pere ganache-ul de capsuni cat sa acopere perele.
Puteti vedea reteta de ganache de capsuni click aici.
Adaugam apoi cel de-al doilea blat si-l vom insiropa cu siropul ramas.
Preparam apoi un ganache de ciocolata pentru acoperire tort, astfel :
Punem o craticioara pe foc cu 1/4 apa, o lasam sa fiarba usor la foc mic si formam o baie de abur. Adaugam peste ea un bol in care punem la topit 200 g ciocolata si pentru o stralucire frumoasa a ciocolatei, adaugam si 20 grame de unt si lasam sa se topeasca pe baia de abur. Adaugam apoi 100 grame frisca lichida pe care am incalzit-o separat intr-o craticioara si amestecam pe baia de abur pana incorporam bine frisca lichida si am uniformizat bine compozitia.
Stingem focul si o lasam sa se racoreasca putin la temperatura camerei.
Apoi scoatem tortul din frigider si turnam peste blat ganache-ul de ciocolata pana acoperim bine blatul, agitam putin tava sa se distribuie ciocolata uniform si sa spargem eventualele bule de aer si dupa ce s-a racorit bine ornam cu ciocolata alba topita pe foc dar in care nu mai adaugam nimic, dupa propria noastra imaginatie.
Dam tava la frigider cateva ore sau mai bine peste noapte inainte de a servi.
Este un tort foarte, foarte gustos si usor de preparat.
Va rog sa-l incercati si sa-mi spuneti parerea in comentariile de mai jos.
Pofta Buna !
La revedere.

Va recomandam si.....




1 comentariu la “Tort cu pere posate, ganache de capsuni si ciocolata

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *