Tocanita de legume – reteta video

Tocanita de legume – reteta video

Tocanita de legume este absolut delicioasa si plina de prospetime.
Ador legumele de orice fel gatite in suc propriu un timp relativ scurt, fara sa exagerez cu gatitul ca sa nu le alterez gustul sau proprietatile.
Dulceata naturala e legumelor, culoarea si gustul se pastreaza daca stim cum sa le gatim.
Nu as fi publicat o reteta atat de simpla, pe care credeam ca oricine stie sa o faca, daca nu aruncam un ochi pe net dupa ce am gatit-o si am vazut tot felul de retete care mai de care cu mult ulei, apa in exces si un timp de fierbere cat pentru carne.
My God ! ce se intampla cu lumea asta ? – mi-am zis.
Oare nu dorim sa pastram gustul, culoarea si prospetimea legumelor? Nu pentru asta facem tocanita, pentru a le savura minunatul gust ?
Atunci sa lasam stilul distructiv, sa ajutam doar eliberarea gustului legumelor si sa le „fierbem” in suc propriu care este atat de dulce si propaspat.
Chiar si cand scriu, salivez, atat de mult imi place tocanita de legume.
Am mai vazut pe internet reteta de tocanita de legume pentru iarna !
Dragilor, a trecut comunismul ala nebun care ne-a facut sa stocam, daca prindeam ceva, in borcane sau congelatoare, acum suntem binecuvantati sa gasim legume tot timpul anului, e adevarat pline de pesticide si mai fara gust unele – de rosii zic.
Dar daca stim sa alegem legumele si daca mai dam o fuga cu masina prin imprejurimi, gasim sa cumparam legume de la „mama lor” cateva luni bune pe an, din Februarie, pana in Noiembrie, deci iata ca nu mai e nevoie sa mancam legume superfierte si puse la borcan, pe care oricum, degeaba le mai mancam, nu cred ca mai au nici amintirea vitaminelor, deci vitamine nici atat.
Mai fac si eu toamna cateva borcane de zacusca, din legumele pentru care toamna e vremea lor si pentru gustul specific de zacusca ca la mama acasa, dar tocanita la borcan nu mai inteleg sa fac, nici nu am stiut ca se face, pana azi…
Asa mi-am zis sa public si reteta mea de tocanita de legume, poate sunt printre voi indragostiti de legume, sau pe vreme de post sa preparam cea mai gustoasa, viu colorata si sanatoasa tocana de legume, care isi pastreaza vitaminele sau dulceata sucului parfumat.

INGREDIENTE :

– 2 cepe
– 2 morcovi
– 2 ardei gras ( unul galben si unul rosu )
– 1 vanata
– 1 dovlecel
– mazare
– 2 catei de usturoi
– 2 frunze de dafin
– boabe de piper negru
– o cutie de rosii cu pulpa in bulion sau 4 rosii bine coapte cand avem rosii cu gust
– 1 lingurita turmeric ( optional )

si 2 cartofi taiati in cubulete mici, la care eu am renuntat astazi, pentru ca tin o dieta fara cartofi.

Putem face tocanita de legume din orice fel de legume dorim, putem sa le adaugam la cele de mai sus sau sa inlocuim unele din ele cu altele.
Important este sa avem legume proaspete si cat mai putin tratate chimic.

MOD DE PREPARARE :

Va recomandam si.....




Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *