Supa de rosii coapte in cuptor

Supa de rosii coapte in cuptor

Supa de rosii este o supa de vara, cand putem gasi rosii proaspete, bine coapte, carnoase si dulci.
Vara stau la mare si aici gasesc, incepand cu luna Iunie, acest soi romanesc de rosii, foarte dulci, carnoase, cu seminte putine si nu foarte suculente.
Sunt ideale pentru sucul de rosii, pentru salatele de vara cu castraveti si pentru supa de rosii.
Preparam, inainte de a gasi aceste rosii dulci, supa de rosii din 1 kg rosii .. de care gaseam.. , nu prea dulci si foarte suculente, sau mai bine spus apoase, cu seminte multe si gust mai mult acrisor, iar pentru a le da consistenta si dulceata, dupa ce fierbeam rosiile maruntite, adaugam 1-2 litri de suc de rosii cirio si obtineam o supa de rosii acceptabila.
Mai imbunatateam supa de rosii cu ierburi aromatice si chiar puneam putina fidea foarte subtire pentru a avea o consistenta cat mai cremoasa, adaugam si o lingura de zahar ca sa le mai sting gustul acrisor, insa tot gust de bulion aveam.
Acum prepar supa de rosii cu aceste rosii foarte gustoase si carnoase, nu mai adaug nici un fel de suc de rosii si obtin cea mai gustoasa supa de rosii.
Rosiile le tai in jumatati, le presar cu ierburi aromatice si le dau la cuptor unde se coc mumai bine cat sa scot din ele toata savoarea.
Pulpa rosiilor ramane intreaga si nu e nevoie sa mai adaug nimic pentru a da consistenta ci chiar adaug lichide : supa de pui, legume sau chiar apa simpla si am cea mai delicioasa supa de rosii.
In plus este mult mai usor de facut.
Nu mai maruntesc rosiile, nu le mai strecor pentru a scoate seminte sau coaja, nu mai trebuie suc de rosii separat si nu mai folosesc un milion de vase pentru o supa.
In Paris am fost de foarte multe ori si manacam o astfel de supa langa Opera, la un restaurant cu mese mici si dese si simteam aroma de rosie coapta, dar ma gandeam ca nu ar puteau fi suficiente rosiile coapte si gandeam ca nu am sa stiu cum sa prepar o astfel de supa cu gust atat de bogat si aromat.
Cu multi ani in urma am mers la un colocviu, in Rochelle – pe coasta de vest a Frantei, intr-un cadru organizat, unde am fost primiti foarte bine pe un itinerariu prestabilit, asa ca eram intampinati cu toata consideratia si eram tratati ca atare.
Pentru ca organizatorii erau colegii nostri francezi, iar la pranz am primit minunata supa de rosii cu acelasi gust de rosii coapte, am obtinut direct de la sursa, doua retete autentice : supa de rosii coapte si foie gras cu unt de migdale si de atunci prepar supa de rosii cu aceasta reteta.
Ieri am fost in piata locala si am gasit pentru prima data anul acesta, minunatele rosii de care mi-a fost dor si primul gand a fost : supa de rosii !!
Am pregatit-o, nu inainte de a face salata de rosii si castraveti cu branza de capra – imediat ce am ajuns acasa si mi-am potolit dorul de rosii aproape la fel de bune ca si cele pe care le mancam, din gradina, cand eram copil.

INGREDIENTE :

– 2 kg rosii carnoase si dulci
– 1 ceapa rosie mica
– 1 capatana de usturoi ( 8-10 catei de usturoi )
– seminte de chimion
– busuioc
– cimbru
– rozmarin
– menta
– patrunjel
– ulei de masline
– 1 ardei capia
– suc de lamaie ( optional )
Pentru decor :
– smantana
– seminte de susan si de in
– o tulpina de telina apio

MOD DE PREPARARE  Supa de rosii coapte :

Va recomandam si.....




Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *