Stavrid proaspat din Marea Neagra

Stavrid proaspat din Marea Neagra

Stavrid proaspat cumpar de la pescari, care incep ziua de lucru inainte de rasarit.
Este foarte placut sa vezi rasaritul si sa astepti barca cu peste pe care o vezi in zare venind incarcata cu peste proaspat, care inca este viu.
Mainile batatorite de munca bruta si fetele arse de vant si soare, vocile ragusite din zorii zilei, pestele care inca se zbate in apa din barca, pescarusii care dau tarcoale si isi asteapta randul, briza usoara si marea linistita, forfota celor ce vin sa cumpere pestele proaspat, perechile de indragostiti inlantuiti ca niste umbre in soare, tineri zglobii si veseli care ies de prin cluburi, catelusi adunati pe tarm, sunt un adevarat spectacol, o sarbatoare inainte de a avea pestele in farfurie, pe care o iubesc !
Si totdeauna pescarii iti zambesc binevoitor cu tigara in coltul gurii si cu multa intelegere, te primesc cu caldura unor bunici iscusiti, bucurosi te lasa sa asisti la toata munca de triere a pestilor si iti prezinta mandri captura.
Intreb cu o zi inainte daca vor iesi pe mare in dimineata urmatoare si totdeauna simt in raspunsul lor : ” noi iesim pe mare si daca se va prinde in plasa, avem..”  o teama ascunsa ..
Un raspuns ca o ruga spre Dumnezeul marii care le da resurse ca sa traiasca.
Pescarii depind de marea capricioasa, de zilele ploioase, de curenti, de plasele intinse cu grija in larg, dar si de cei care cumpara.
Restaurantele locale au comenzi ferme de zi cu zi in timpul verii si daca ramane peste, putem cumpara si noi, cei ce vin ” cu sacosa”.
Intotdeauna s-a gasit peste si pentru turisti sau localnici, ne trezim cand noaptea se zbate sa plece pe alte meleaguri si mergem cu pas greoi si nesigur de somn, spre mare. Sunt aproape 200 de specii de pesti in Marea Neagra, dar in aceasta perioada se prinde stavrid alturi de alte specii ratacite in plase.
Insa rasaritul este magnific, iar tot spectacolul este feeric si de fiecare data iti promiti ca nu vei mai rata momentul unic al zilei langa marea care nicioadata nu este la fel, in fiecare dimineata ofera alte si alte secrete.
Este spectacolul vietii ! se deruleaza in fiecare zi, cand cei mai multi dintre noi dormim, sa ne aminteasca ce mare minune este aceasta viata pe terra.
Am sa postez asa o minunatie, pentru toti cei care nu au avut ocazia sa asiste la un asa spectacol, chiar si din simplul motiv ca incepe atat de devreme…

” RETETA” VIDEO  Stavrid proaspat :

 

Va recomandam si.....
Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *