Placinta dobrogeana este defapt o placinta turceasca preparata de-a lungul litoralului Marii Negre, de catre populatia de origine turca, care s-a stabilit aici, din cele mai vechi timpuri.
Pentru ca turcii sunt foarte buni comercianti, au scos aceasta placinta dobrogeana la vanzare, vanzandu-o turistilor care vizitau litoralul romanesc, astfel ca placinta a fost cunoscuta si foarte indragita de toti cei care veneau in vacanta.
Pentru ca nu stiau numele acestei placinte si pentru ca o puteau manca numai aici, in Dobrogea, placinta a fost si este cunoscuta sub denumirea de placinta dobrogeana.
Imi amintesc cu drag ca, de fiecare data cand veneam cu familia, la mare, copil fiind, primul popas era in Constanta, in piata Ovidiu, unde opream special pentru braga si placinta dobrogeana, care ne potolea foamea de pe drum si ne incanta cu mireasma deosebita si gustul fabulos.
Ce putea fi mai sanatos decat o braga, care inca se mai gaseste in piata centrala din Mangalia, iar in piata Ovidiu nu am mai gasit de cativa ani incoace. Cu doar cativa banuti, mancai pe saturate placinta dobrogeana cu braga. Nu mai stiu cat costa o placinta dobrogeana, dar imi amintesc ca o braga costa 50 de banuti, pentru ca totdeauna eu mai ceream un pahar in plus si ai mei imi dadeau banutii sa-mi cumpar singura.
Deasemenea mai puteam gasi braga si pateuri, ori covrigi calzi si buni in Busteni, imediat dupa pod, pe stanga, unde erau niste negustori Turci in varsta, insa placinta dobrogeana nu-mi amintesc sa fi vazut acolo. Batranii nu mai sunt de cativa ani, au ramas copiii acestora sa administreze patiseria, dar nu mai au braga la vanzare, sau nu le convine sa mai produca, pentru ca refuz sa cred ca nu au invatat reteta ei de la parinti; Eu, una, nu as fi lasat sa se piarda asa bunatate de reteta, lucru bun si rar.
Am preparat placinta dobrogeana in doua variante, in primul rand pentru ca a fost atat de gustoasa prima si s-a terminat mult prea repede, iar cand am servit-o pe vecina mea, care este dobrogeanca get-beget , mi-a spus ca ea o face cu foi incretite si am crezut ca ar avea cu totul alt gust, mult mai aproape de cel autentic, daca o prepar asa, deci m-am apucat sa o prepar si pe a doua, sa va pot oferi ambele variante, lasandu-va sa alegeti singuri pe cea care va convine mai mult. Oricum, ambele au acelasi gust si arata aproape identic.
INGREDIENTE :
pentru aluat
– 500 g faina
- 5 oua
- 2 linguri apa
- 1 lingura otet
- 1 lingurita sare
sau in a doua varinata :
– 500 g faina, 250 ml apa si 1 lingurita sare
pentru umplutura, in ambele variante :
- 700 g telemea de oaie
- 3 oua
pentru topping :
- 250 ml samnata
- 2 oua
- 2 zahar vanialt (optional)
MOD DE PREPARARE Placinta dobrogeana puteti vedea in filmuletul de mai jos.
Vizionare placuta !