Paste cu sos de ardei copti sunt foarte gustoase.
Cand doresc ceva rapid si foarte gustos, prepar paste cu sos de ardei copti.
INGREDIENTE :
- 400 gr paste fainoase
- 2 litri de apa
- o lingura de sare
Pentru sos :
- 200 ml smantana pentru gatit
- parmezan
- 2 – 3 linguri ulei de masline
- 3 – 4 catei de usturoi
- busuioc proaspat tocat si uscat
- o lingurita piper proaspat macinat
- 5 – 6 ardei copti
- o lingurita de sare de himalaia
MOD DE PREPARARE paste cu sos :
Intr-o oala punem cei 2 litri de apa , punem oala pe foc si cand incepe sa clocoteasca adaugam o lingura de sare , amestecam sa se dizolve sarea si adaugam pastele . Acoperim vasul si lasam pastele sa fiarba 7- 8 minute in functie de pastele alese , conform instructiunilor de pe ambalaj.
Pentru prepararea sosului procedam astfel :
Tocam marunt usturoiul , ardeiul copt il curatam de coaja si de seminte si il tocam cu cutitul . Daca aveti ardei copti la congelator peste iarna , preparati de toamna , scoateti ardeiul din congelator si il decongelati intr-o strecuratoare sa i se scurga sucul , il curatati bine de seminte si il tocati cu cutitul .
Punem apoi o tigaie mare pe foc in care adaugam cele 2 linguri de ulei de masline . In uleiul incins adaugam usturoiul tocat , pe care il lasam putin sa se caleasca , doar 1 – 2 minute , cat sa-si elibereze aroma , amestecand ca sa nu se arda . Atentie sa nu il caliti prea mult sa nu il ardeti , pentru ca devine amar .
Peste usturoi punem ardeiul tocat , amestecam putin cat sa cuprinda uleiul . Nu trebuie calit , deoarece este deja copt .
Adaugam apoi peste ardei , in tigaie , 200 ml smantana pentru gatit si lasam sa se gateasca pana cand se ingrosa putin smantana .
Inainte de a se gati total , transferam sosul intr-un blender si mixam pana maruntim ardeii , pentru ca sosul sa fie mai bogat , mai consistent. Putem pune ardeii de la inceput in blender , nemaifiind nevoie sa ii tocam cu cutitul si ii punem deja maruntiti peste usturoi , turnand apoi smantana .
Dupa ce am blanduit ardeii punem din nou in tigaie si continuam sa gatim sosul. Continuam pana ce smantana s-a gatit si sosul s-a ingrosat , dupa care adaugam peste sos , in tigaie , busuiocul proaspat si cel uscat , piperul proaspat macinat si potrivim de sare . Adaugam apoi peste sos , in tigaie pe foc , pastele fierte al dente , pe care le-am scurs de apa in prealabil intr-o strecuratoare. Nu clatiti pastele fierte cu apa rece , deoarece se vor lipi intre ele si-si vor pierde elasticitatea.
Amestecam pastele cu sosul pe foc pana se distribuie uniform sosul si cuprinde pastele in intregime.
Cand sosul s-a distribuit uniform pe paste stingm focul si transferam pastele intr-un bol pentru servit.
Adaugam o parte din parmezan si amestecam putin cu atentie sa nu zdrobim pastele.
Servim pastele in farfurii adanci si putem adauga in farfurie parmezan dupa gust .
Pastele se servesc calde si merg foarte bine langa un vin alb . Sunt foarte gustoase si usor de preparat . POFTA BUNA !
VIDEO RETETA Paste cu sos