Pastai scazute cu usturoi – Reteta video

Pastai scazute cu usturoi – Reteta video

Pastai scazute cu usturoi este mancarea pe care o fac imediat ce gasesc primele pastai in piata.
Am gasit acum pastai late, galbene, foarte fragede si care nu au „ate” pe margini, cum fac pastaile mature.
Fasole pastai scazute cu usturoi, este o mancarica taraneasca, foarte gustoasa, defapt este mai mult o salata de fasole cu ulei de masline.
Nu stiu daca este o mancare pur romaneasca, dar stiu ca am mancat prima data in prima vacanta de vara, dupa ce am terminat clasa I, cand mama m-a lasat in vacanta la tara la parintii cumnatului meu.
Poate ca o mai gatise si mama, insa eu fiind foarte mica, nu mi-o fi dat sa mananc fiind cu mult usturoi.
Oricum tin minte ca batranii la care am stat aveau o mare gardina de legume si am cules pentru prima data fasole pastai cu mana mea, ceea ce m-a impresionat foarte mult si mi-a ramas bine intiparit in minte.
Aveam si noi o gradina la curte acasa, dar nu puneam atatea legume.
Stiu bine ca aveam rosii care cresteau foarte mari si erau atat de dulci cum nu am mai mancat dupa anii ’80.
Dupa ce am cules fasolea pastai am ajutat si la curatat, am rupt atunci ( asa mi s-a cerut ) cu mana capetele pastailor si erau atat de fragede, suculente si miroseau atat de bine !
Am asistat o singura data la prepararea lor si mi-a ramas in minte tot ce a facut batrana.
Chiar si acum prepar fasolea pastai scazuta cu usturoi dupa reteta de atunci.
Am mai facut imbunatatiri la momentul cand se adauga usturoi, pentru ca nu-mi place sa il fierb in sosul pastailor, ci sa-i ajustez putin iuteala si sa inlatur amareala care o da daca ii lasam la fiert prea mult timp.
Tocmai de aceea eu ii pisez, ii frec cu sare si ulei si ii pun la sfarsit si iese un gust de usturoi tare, dar catifelat, nu stiu cum sa explic, se cizeleaza taria usturoiului.
In plus, uleiul preia si el din gustul de usturoi si il distribuie uniform in toata salata ( mancarea de fasole scazuta ).
Fasole pastai scazute cu usturoi este mult mai buna rece de la frigider, de aceea nu o mananc imediat si cu mamaliga calda, asa cum au servit-o atunci acei bunicuti.
Si pentru ca am gasit aici, la mare – unde stau vara, rosii dulci de solar din gradina vecinilor, eu am servit-o cu rosii dulci.
A fost o nebunie de gusturi minunate !!

INGREDIENTE :

– 2 kg fasole pastai late galbene
– 1 capatana de usturoi
– 1 ceapa mica
– 5 linguri ulei de masline
– sare si piper proaspat macinat dupa gust
– 1/2 legatura marar verde
– 1 rosie pentru decor

MOD DE PREPARARE Reteta video :

Va recomandam si.....




Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *