Pasca cu aluat de cozonac, branza dulce si stafide

Pasca cu aluat de cozonac, branza dulce si stafide

Pasca cu aluat de cozonac si umplutura de branza dulce si stafide este desertul delicios pentru Pasti.
Pasca cu aluat de cozonac este defapt un cozonac umplut cu branza dulce si stafide extrem de gustos, folosit mai ales de Paste, deoarece reteta se inspira de la vechii evrei care preparau pasca din aluat nedospit ( azimi ) asa cum cer perceptele religioase de Pasti si era denumita painea saracilor .
De-a lungul timpului, pasca cu aluat  a fost umpluta cu branza dulce si stafide si a fost tot mai aromata, astfel ca in zilele noastre este preparata pe aproape tot globul, fiind foarte indragita, insa acum se prepara din aluaturi dospite care-i dau fragezimea, cu ajutorul drojdiei de bere.
Se pare ca primii are au folosit drojdia de bere in aluaturi dospite au fost egiptenii.
Grecii apoi au preluat si drojdia de bere si aluaturile dospite si au facut cozonacul grecesc care se numeste „plakous”, apoi romanii au furat reteta si au adaugat si fructele uscate si au facut o varietate de cozonac numita „placenta” de la care vine numele de pasca din prezent.
Cozonacul, deci si aluatul de pasca, se pregateste totdeauna intr-un loc cald, ferit de curenti de aer reci iar ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei, aluatul trebuie sa fie lipicios, elastic si de consistenta lobului urechii, iese tot mai fraged daca cernem de mai multe ori faina pentru a se aera si a fi bine uscata, secretul constand in a adauga lapte totdeauna dupa cat „cere” faina si cand este bagat la cuptor nu trebuie „deranjat” sub nicio forma in primele 20 de minute.
Indiferent ca este un cozonac clasic umplut cu nuca, rahat, sau o pasca cu aluat de cozonac umpluta cu branza dulce si stafide, avem un preparat foarte gustos, fraged si aromat, care va fi o incantare pe masa festiva.

Se poate prepara si Pasca fara aluat – vezi reteta click aici

INGREDIENTE pasca cu aluat  :

pentru aluat :
– 500 g faina
– 200 ml lapte
– 100 g unt
– 1 ou
– 5 linguri zahar
– 10 g drojdie si coaja rasa de la o lamaie

pentru umplutura :
– 600 g branza de vaci
– 200 g stafide
– 100 g zahar
– 2 oua
– 4 linguri gris
– 1 esenta vanilie

MOD DE PREPARARE Pasca cu aluat :

Va recomandam si.....




Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *