Papricas de pui cu galuste din ou si faina este o mancare foarte simpa dar foarte gustoasa, pe care o ador atat pentru gustul nemaipomenit cat si pentru ca se prepara foarte usor si repede.
Daca avem putin timp si vrem o mancare rapida atunci facem papricas.
Eu il prepar atunci cand am de facut mai multe feluri de mancare, sau daca fac o ciorba mai pretentioasa care cere timp, ori daca vreau sa mai fac si un desert in doar cateva ore, atunci fac papricasul care imi place enorm.
Papricas este o mancare ungureasca, in care trebuie sa folosesti multa boia de ardei, care mie personal nu prea imi place, asa ca eu nu il folosesc niciodata, desi am totdeauna in casa…
Defapt si numele papricasului vine de la „paprika” care inseamna ardei – adica binecunoscuta boia de la noi, din muntenia.
Mama ne gatea papricas dupa o sora de-a ei care a fost casatorita cu un ardelean foarte priceput in bucatarie.
Asa ca la ei mancam mereu „zupa” si paprika.
Acum am ramas sa o prepar eu si o fac destul de des cu mare drag si nostalgie dupa toti care s-au dus de foarte multi ani.
Nu-mi mai amintesc daca mama punea boia de ardei, dar sigur nu punea ardei gras, nu stiu daca din economie ( doar eram 4 frati in crestere care spuneau mereu „mi-e foame”, asa ca nici eu nu pun de obicei, poate si pentru ca m-am obisnuit cu gustul acesta si imi place sosul minunat de catifelat dat de ceapa, iar galustele sunt fine si gustoase.
Desi nu sunt adepta adaosului de faina in mancaruri si nici a rantasului, aceste galuste cu ou si faina sunt deosebit de gustoase daca stii sa le faci cu ou si putina faina, atat cat sa prinda textura fina de paste fainoase.
Pana la urma contin ou si faina exact ca si pastele italiene, care imi plac atat de mult, dar chiar mai putina faina decat pastele.
Bineinteles ca dupa ce am preparat iubitul meu papricas, m-am uitat si eu pe net la alte retete de papricas, si m-am mirat foarte tare ca reteta a ajuns la urchile unora cu mult rantas de .. faina (!?) prajita in mult ulei, cu foarte putina ceapa, care da un gust atat de bun acestui preparat si mai ales cu multa apa, ca la ciorba, iar galustele au un ou si faina cat pentru 4 portii si ca sa nu se faca beton s-a adaugat apa …
Credeti-ma pe cuvant ca nu este nevoie de apa la aceste pufosenii, nici chiar apa gazoasa, din doar 2 oua si 4 linguri de faina ( exact ) facem cele mai bune galuste.
Si va rog sa nu le fierbeti separat niciodata !!
Fierte in sosul de la papricas capata un gust nemaipomenit, pe cand in apa fiind fierte nu imprumuta din gustul sosului si vor avea gust de paine.
Chiar daca aluatul galustelor este moale si s-ar putea sa mai scapam si picaturi din el in cratita, nu e o problema, va tine locul rantasului si va ingrosa sosul numai bine si bun.
Sincer, nici cu smantana nu l-am preparat niciodata si credeti-ma ca iese extraordinar de bun asa cum il fac eu.
Chiar am sa imi risc greutatea si o sa incerc si varianta asta odata, insa prefer deocamdata asa cum fac papricas de cand ma stiu si nu m-a dezamagit niciodata.
Oricum, acum chiar nu as fi adaugat smantana, mai ales ca am preparat si o ciorba cu 200 ml smantana si ar fi fost chiar prea multa smantana pe masa, cu atat mai mult cu cat am avut smantana si la tarta de branza cu fructe – click aici
Singurul lucru care ma nemultumeste la papricas, asa cum il prepar eu, este ca se termina repede, deoarece pun din start in farfurie portie dubla, dar sunt linistita ca se prepara rapid si il fac destul de des.
INGREDIENTE :
– 6 Pulpe de pui
– 5 cepe medii
– 400 g rosii cu pulpa de rosii in sos tomat
– 1 ligurita de sare
– 2 frunze de dafin
– piper negru boabe
– 3 catei de usturoi
– 100 ml ulei
– marar verde
pentru galuste
– 2 oua mari
– 4 linguri de faina
– 1 praf de sare
– piper proaspat macinat
MOD DE PREPARARE :