Mucenici muntenesti fierti in sirop de zahar

Mucenici muntenesti fierti in sirop de zahar

Mucenici muntenesti fierti este reteta pe care o preparam an de an, in zona Munteniei, pe 9 Martie cand este sarbatoarea celor 40 de Mucenici, soldati crestini atat de origine romana si greci amestecati cu armeni.
Spre deosebire de mucenicii moldovenesti, care sunt copti in cuptor, din aluat dospit, atat de dulce, cat si de post, fara adaus de oua sau lapte.
Indiferent ca sunt mucenici moldovenesti sau muntenesti, forma mucenicilor este cifra 8, care semnifica cele 8 zile in care cei 40 de mucenici au fost intemnitati si batuti cu pietre, pentru a fi siliti sa se inchine la idoli, lucru pe care l-au refuzat fiind intariti in dreapta lor credinta crestina.

Prin semne divine au fost insa intariti in dreapta credinta.
Dupa aceste chinuri, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin inghetare, in lacul Sevastiei.
La miezul noptii, unul dintre cei 40 de mucenici, a iesit din apa din cauza gerului.
Alergand spre baia calda, pusa de cei ce slujeau idolilor, a murit.
Cei ramasi sa indure gerul au inceput sa se roage: „Ajuta-ne Dumnezeule, Mantuitorul nostru, usureaza-ne sarcina si alina iutimea vazduhului, ca spre Tine nadajduim, ca sa nu ne rusinam si sa cunoasca toti ca ne-am mantuit strigand catre Tine”.
In urma acestei rugaciuni s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a incalzit, gheata s-a topit si 40 de cununi stralucitoare au pogorat asupra mucenicilor.
Unul dintre soldatii de paza, uimit ca in miezul noptii o lumina din cer incalzeste apa si ca o cununa din cele 40, pogorate peste mucenici, nu are peste cine sa se aseze, s-a aruncat in apa, marturisind ca si el este crestin.

Pentru ca au fost scosi vii din lac, comandantii au poruncit sa li se zdrobeasca picioarele cu ciocanele.
Toti martirii au trecut la cele vesnice in urma acestui supliciu.
Trupurile lor au fost puse intr-un car, ca sa fie duse spre ardere si apoi sa fie aruncate in lac.
Numai Meliton, un tanar soldat, a supravietuit torturii.
Pentru ca mai respira, ostasii nu l-au pus in car.
Mama sa, stiind ca cei 39 de confrati in suferinta aveau pregatita imparatia cerurilor, isi ia fiul in brate si merge cu el sa-l puna in car.
Daca ii dorea salvarea, trebuia sa fie lipsit de credinta in Hristos.
Meliton moare pe drum, in bratele mamei sale.

Cei patruzeci de Sfinti Mucenici sunt: Chirion, Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetius, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Domitian, Gaiu, Leonte, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton, Aglaie.

Sarbatoarea crestina a Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia s-a suprapus peste inceperea anului agricol traditional si a generat o sarbatoare traditionala romaneasca, Mucenicii sau Macinicii. In credinta populara in ziua mucenicilor se incheie zilele babelor, lasand loc zilelor mosilor. De aceea, in aceasta zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pamantului cu bate sau maiuri, rostind descantece, pentru ca sa iasa caldura si sa intre gerul, sau jocul copiilor peste foc.

In ziua de 9 martie, in toate comunitatile rurale era obiceiul de a se scoate plugul la arat.

Dupa ce plugul era trecut prin foc de catre fierarul (faurul) satului, era reparat, curatat si purificat. Intre plugari se incheiau intelegeri pentru intovarasire la arat, iar in dimineata acestei zile plugul era scos in fata casei in mod festiv. Acesta era momentul ce deschidea, de fapt, ciclul sarbatorilor de primavara, presarat cu numeroase obiceiuri.

Gospodinele fac in cinstea Sfintilor Mucenici, 40 de colaci numiti sfinti, mucenici sau bradosi. In Moldova, acestia au forma cifrei 8 si sunt copti din aluat de cozonac, apoi unsi cu miere si nuca. In Dobrogea si Muntenia, mucenicii sunt mai mici si sunt fierti in apa cu zahar, cu scortisoara si nuca, simbolizand lacul in care au fost aruncati Sfintii Mucenici. Acestia sunt dusi la biserica pentru a fi binecuvantati si apoi sunt consumati in familie.

Pentru aluatul din care se fac mucenicii este nevoie de 250 grame faina; 120 ml apa calda si sare.

Este indicat ca in seara de 8 martie sa se faca o coca din care se modeleaza mucenicii. Mucenicii se fac snururi lungi si subtiri din coca, apoi se fac cerculete mici sau opturi. Mucenicii se lasa peste noapte la uscat, pe masa presarata cu faina. Peste mucenici se presara de asemenea faina.

In dimineata de 9 martie, mucenicii se trec prin sita, pentru ca sa cada faina de pe ei, apoi se pun la fiert intr-o zeama preparata din urmatoarele ingrediente: apa, sare(un varf de lingurita), coaja de la o lamaie(rasa) si zahar.

Mucenicii se pun in apa, numai dupa ce aceasta a dat in clocot. E important sa punem la fiert apa cu sarea. Se rade o coaja de lamaie si atunci cand mucenicii incep sa fiarba se adauga zaharul. Ne putem da seama ca mucenicii sunt fierti, atunci cand acestia se ridica la suprafata.

Se servesc cu miez de nuca si cu praf de scortisoara.

Sursa site-ul CrestinOrtodox.ro

Eu am preparat mucenicii din aluat cumparat din comert, cum facem mai toti, din lipsa de timp.
Insa de cele mai multe ori, mucenicii se sfarama in oala si strica tot aspectul…
INGREDIENTE :

– 300 g mucenici din comert
– 300 g zahar
– 200 g nuci macinate
– 2 batoane de scortisoara
– 2 plicuri zahar vanilinat
– 1/2 lingurita cu sare
– coaja de lamaie
– coaja de portocala
– ienibahar
– 4 litri de apa
– 1 lingurita cu esenta de rom
– scortisoara ( optioanl )

MOD DE PREPARARE puteti vedea in filmuletul de mai jos.
Vizionare placuta !

Va recomandam si.....




Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *