Mancare de praz cu masline si pui este o mancare pe cat de simpla si usor de preparat, pe atat de gustoasa si plina de beneficii pentru organism.
Prazul este foarte folosit in zona Olteniei, insa este consumat cu placere in toata tara, gasindu-se in magazine tot timpul anului.
Prazul contine vitamina A, C, E, K și câteva vitamine din grupul B.
Este foarte indicat pentru persoanele care țin o dietă de slăbit, cele care suferă de reumatism, anemie, artrită, cele care au depistat valori mari ale colesterolului în sânge, persoanele care suferă de constipație sau care își doresc pur și simplu întărirea sistemului imunitar.
De asemenea, este binecunoscut faptul că prazul îndepărtează roșeața tenului, este foarte util în îndepărtarea paraziților intestinali și poate fi utilizat și pentru îngrijirea părului.
Prazul este unul din alimentele care îndepărtează colesterolul într-un mod foarte eficient, deoarece conține cantități mici de siliciu care este un important dușman al colesterolului.
Frunza de praz, de asemenea, s-a dovedit a fi foarte eficace în arteroscleroză și în ateroscleroză și conține o mulțime de compuși sulfurați care distrug grăsimile de sub piele.
Substanțele antioxidante ce se regăsesc în praz au rolul de a inhiba dezvoltarea virusurilor, a bacteriilor și a fungilor și, mai mult decât atât, prazul conține substanțe ce acționează asupra insulinei, crescându-i efectul hipoglicemiant.
Prazul are o mare capacitate de a elimina acidul uric și astfel este foarte bun pentru persoanele care suferă din cauza gutei sau a artritei.
De asemenea, în praz mai regăsim fier, sodiu, acid fosforic, siliciu, calciu, sulf, potasiu și magneziu, minerale extrem de benefice pentru organism :
– Fierul – pentru globulele roșii din sânge;
– Magneziul – pentru nervi și echlibrul general;
– Sulful – împotriva fermentației de putrefactie;
– Siliciul – pentru suplețea oaselor și a pielii;
– Sodiul – contra acidității,
– potasiul – contra excesului de grăsimi;
– Manganul – pentru procesele de asimilare și pentru digestie;
– Acidul fosforic – tonic pentru sistemul nervos;
– Calciul – pentru sistemul osos și metabolismul general.
Iata deci, motive importante pentru a prepara gustoasa mancare de praz cu masline.
Măslinele verzi sunt bogate în vitamina E, D şi K, fibre, fier, acid oleic, potasiu, fosfor, zinc, calciu, betacaroten, polifenoli şi falvonoide cu proprietăţi anti-inflamatoare.
Maslinele păstrează sănătatea inimii, au acţiune anticancerigenă, combinaţia dintre grăsimile mononesaturate şi vitamina E ajută la prevenirea apariţiei cancerului de colon.
Imbunătăţesc funcţia ficatului datorită conţinutului de fibre, consumate regulat, ajută la prevenirea rahitismului, la copii, şi a osteoporozei, la adulţi si tratează artrita
Măslinele verzi reduc intensitatea şi frecvenţa bufeurilor experimentate de femei în perioada de permenopauză şi de postmenopauză si menţin sănătatea pielii.
Asadar mancare de praz cu masline este bine sa preparam cat mai des pentru a beneficia de toate avantajele acesteia.
INGREDIENTE mancare de praz cu masline si pui :
– 5 fire de praz
– 100 g masline fara samburi
– 1 piept de pui
– 300 g rosii pasate
– 100 ml vin alb sec
– 5 linguri cu ulei
– sare
– piper boabe
– marar verde
MOD DE PREPARARE puteti vedea in filmuletul de mai jos – dati click pe imagine.
Vizionare placuta !
1 comentariu la “Mancare de praz cu masline si pui – Reteta video”