Galuste cu prune cunoscute si ca gomboti cu prune sunt un desert usor de facut originar din Austria care a preluat cele mai bune retete de la popoarele migratoare.
Galuste cu prune se preparau numai toamna, cand se coceau prunele, insa acum putem prepara tot timpul anului, in zilele noastre se gasesc prune sau caise tot timpul anului, nu numai toamna.
Reteta de galuste cu prune este o reteta simpla, cu cateva ingrediente, insa fata de reteta simpla mai sunt si alte variante in care se adauga in plus branza de vaci sau unt in compozitia aluatului.
Sunt la fel de gustoase ambele variante ale retetei de galuste cu prune, dar eu o prefer pe cea pe care am sa o expun in continuare.
Deasemenea se mai pot face gomboti sau galuste cu caise sau cu umplutura de carne tocata, sau chiar legume.
Indiferent cu ce am dori sa umplem galustele, important este aluatul acestora care nu trebuie sa fie foarte tare, daca adaugam prea multa faina aluatul se leaga mai bine, dar galustile cu prune vor fi mai tari si mai putin gustoase.
Aluatul perfect pentru galuste cu prune este un alualt moale si lipicios de maini, asa ca il vom modela cu mainile umezite cu apa rece si dupa fierbere va iesi un aluat fraged si foarte placut.
Galuste cu prune ne aduc din nou in case gustul copilariei, miros de zahar vanilat si scortisoara si sunt foarte gustoase si usor de preparat.
Pentru a prepara gomboti cu prune sau galuste cu prune avem nevoie de urmatoarele
INGREDIENTE :
pentru aluat:
– 5 cartofi aurii fierti in coaja
– 10 linguri de faina
– 5 linguri gris
– 2 oua
– 1 praf de sare
pentru ornat :
– 40 g unt
– 100 g pesmet
– 100 g zahat tos
– 1 zahar vanilat
pentru umplutura :
– prune proaspete sau uscate fara samburi
eu am avut prune uscate fara samburi dar care sunt moi si suculente, nu sunt tari
MOD DE PREPARARE :