Friptura de miel la cuptor este vedeta preparatelor de Paste.
Frageda, aromata si foarte gustoasa va fi excelenta langa o generoasa salata verde care ne ajuta sa digeram carnea de miel, care desi este frageda, este o carne care poate cadea greu la ficat daca mancam cu pofta si depasim cantitatea recomandata.
Friptura de miel la gratar este usor de preparat, dar este preparata in feluri diferite de la o casa la alta.
Eu o prepar totdeauna in vin rosu, fara nici un pic de adaus de apa si are un gust incredibil de bun si este extrem de frageda.
INGREDIENTE :
– pulpa de miel
– zeama de la 1 lamaie
– sare
– 1 capatana de usturoi
– unt
– turmeric
– 500-750 ml vin rosu
– ierburi aromatice :
. cimbru verde
. menta proaspata
. rozmarin verde
MOD DE PREPARARE
Reteta video
Reteta scrisa
Luam pulpa de miel si o impanam cu usturoi.
Crestan pulpa din loc in loc cu varful unui cutit si in orificiile crestate introducem felii din catei de usturoi.
Impanam pulpa cu usturoi pe ambele fete.
Frecam apoi pulpa de miel cu sare pe ambele fete.
Taiem lamaia si stoarcem sucul de lamaie pe carne si frectionam carnea cu mainile bine pe toata suprafata pulpei pe ambele fete.
Sucul de lamaie topeste sarea si ambele intra in carne prin masaj pentru a fragezi carnea.
Lasam pulpa sa se odihneasca cu sarea si lamaia 5 minute pentru a-si trage sare cat doreste.
Intre timp luam frumzele de la o crnguta mare de rozmarin, cateva frunze de menta si cateva crengute de cimbru verde si le tocam marunt cu cutitul.
Topim untul in cuptorul cu microunde .
Adaugam ierburile aromatice in untul topit.
Adaugam si o lungurita de turmeric si amestecam.
Tocam si ardei iute cat dorim , in functie de cat de iute este si cat de iute dorim sa facem amestecul si il adaugam in untul topit peste ierburile aromatice.
Mai adaugam o lingura de ulei de masline si amestecam bine totul.
Luam apoi pulpa de miel si o ungem bine cu amestecul de unt si ierburi aromatice si o si frectionam bine pe ambele fete.
Acoperim apoi tava cu folie de aluminiu si o dam la frigider cateva ore sau peste noapte pentru ca sa se fragezeasca bine carnea.
A doua zi , scoatem pulpa de miel din frigider si o sropim bine cu vin rosu pe care-l adaugam si in tava.
Dam tava apoi la cuptor la 160 grade Celsius acoperit cu folie de aluminiu.
Din timp in timp verificam sa nu fi scazut sosul din tava. Daca scade, mai adaugam vin rosu.
Deasemenea dupa o ora dam folia jos si stropim pulpa de miel cu sosul din tava.
Mai acoperim cu folie si mai lasam inca 30 – 45 minute.
Apoi stropim iara carnea cu sosul din tava si lasam la cuptor inca 30 minute ca sa prinda crusta deasupra si stropim pulpa cu sosul din tava la fiecare 10- 15 minute.
Apoi friptura de miel la cuptor este gata.
Arata bine, este foarte frageda, aromata si extrem de gustoasa.
Se serveste fierbinte cu salata verde langa neaparat, care ajuta foarte mult la digestie, iar clorofila din ea protejeaja bila si ficatul.