Dulceata de gogonele este o dulceata fina, aromata, cu gust catifelat si deosebit de bun, care se prepara destul de usor, iar ca pret este poate, cea mai accesibila dintre dulceturi, deoarece fie ca avem gogonelele in curte, daca am pus cateva fire de rosii peste vara, fie ca le gasim oriunde, la un pret foarte mic.
Putem manca dulceata de gogonele la fel ca pe orice dulceata, cu unt – pe paine, in preparate dulci ( clatite si papanasi ) sau langa orice fel de friptura, ori langa delicioasul ficat de gasca, binecunoscutul foie gras, ca si dulceata de ardei iuti, a carei reteta o puteti vedea aici.
Eu am preparat dulceata de gogonele dupa o reteta din cartea mea de bucate foarte veche, editie 1985, oreteta foarte buna, dar pe care am modificat-o putin in functie de experienta din anii trecuti, cand am mai preparat-o, iar rezultatul final este absolut delicios si impresionant.
Dulceata de gogonele are un gust minunat, ceva intre gustul dulcetei de smochine verzi si dulceata de nuci verzi, dar mult mai delicata, mai fina, un gust care mangaie papilele gustative cu gingasie.
INGREDIENTE pentru o portie de dulceata :
– 60-70 gogonele verzi mici cat o pruna
– 1 kg zahar
– 3 pahare cu apa
– 1/2 lamaie
Eu am preparat doua portii de dulceata de gogonele, astfel ca am dublat cantitatile, iar cantitatea de gogonele am calculat-o asa cum veti vedea in reteta video, deoarece nu toate gogonelele au avut aceeasi marime, fiind foarte greu sa gasim toate gogonelele atat de mici.
Oricum, daca le cumparati din comert, alegeti gogonele cat mai mici, cele mai mici pe care le gasiti, cat mai apropiate de marimea unei prune.
Daca alegem gogonele prea mari, avem multe pierderi, pentru ca trebuie sa aruncam tot mijlocul – atat semintele cat si pulpa care este deja moale.
Folosim numai gogonele verzi, cele colorate fiind mult prea moi, iar dulceata nu va avea textura potrivita.
MOD DE PREPARARE Dulceata de gogonele puteti vedea in filmuletul de mai jos.
Vizionare placuta !
Adaug aici si reteta originala, daca doriti sa o preparati in modul descris aici, desi, asa cum am explicat in filmuletul de mai sus, fara nuci sau migdale merge mult mai bine la fripturi si foi gras. Alegerea va apartine !