Crema de zahar ars cu sirop de caramel

Crema de zahar ars cu sirop de caramel

Crema de zahar ars cu sirop de caramel este cel mai simplu desert dar si foarte bun.
Este desertul copilariei noastre, primul pe care am invatat sa-l prepar singura, pe cand eram foarte mica.
Pentru a prepara crema de zahar ars avem nevoie de doar 3 ingrediente de baza : lapte, zahar si oua.

INGREDIENTE :

– 500 ml lapte
– 80 g zahar ( 4 linguri pline )
– 4 oua

Pentru siropul de caramel avem nevoie de 100 g zahar ( 5 linguri pline )

MOD DE PREPARARE :

Luam un bol in care adaugam ouale si amestecam cu un tel cat sa amestecam bine albusurile cu galbenusurile.
Nu este nevoie sa folosim mixerul, pentru ca nu este nevoie sa le batem foarte tare pentru a obtine o crema de zahar ars foarte fina.
Punem apoi intr-o craticioara laptele cu cele 80 g de zahar, adaugam craticioara pe foc mic si amestecam pana se dizolva zaharul.
Lasam laptele sa fiarba si sa dea in cateva clocote.
Adaugam apoi peste oua, laptele fiert, cate putin si amestecam continuu pana incorporam tot laptele.
Facem apoi caramelul in felul urmator :
Punem o cratita pe foc in care adaugam zaharul ( cele 5 linguri de zahar ) si lasam zaharul sa se topesca la foc mic.
Amestecam in zahar si avem grija sa nu se arda ci doar sa se topeasca.
Caramelul de zahar topit trebuie sa aiba culoarea galben aprins spre portocaliu si un gust dulce placut.
Caramelul tinut prea mult pe foc se inchide la culoare, devine tot mai rosu inchis si pe masura ce se tine mai mult pe foc, devine tot mai inchis spre culoarea maro si capata un gust amarui.
De aceea este indicat sa amestecam in zahar in timp ce se topeste si sa-l lasam pe foc numai pana capata culoarea portocaliu deschis.
Dupa ce caramelul este gata, stingem focul si manevram cu atentie caramelul deoarece este foarte fierbinte si ne putem arde foarte tare.
Deasemenea lucram repede cu caramelul, deoarece se raceste repede si se intareste.

Eu prefer portiile individuale, deoarece sosul de caramel este foarte gustos si asa se distribuie uniform pentru fiecare portie, nu riscam ca, ultimile portii sa ramana fara caramel, daca primii serviti ar abuza de caramelul gustos.
Vom tapeta cu caramel bolurile de ceramica ( care merg la cuptor ) in care vom face portii individuale, sau daca nu avem astfel de boluri, vom tapeta craticioara in care am facut caramelul, daca merge la cuptor ( adica nu are manere din plastic, care sa se topeasca).
Pentru a tapeta marginile bolului ( cratitei ), turnam putin caramel si invartim bolul usor pana se unge cu caramel atat cat dorim de inalt.
Intai tapetam un bol si dupa ce am terminat cu el, turnam caramel si in cel de-al doilea bol si asa mai departe, pentru a nu se intari caramelul inainte de a termina sa-l modelam.
Dupa ce am tapetat toate bolurile si s-a racit caramelul, turnam in boluri amestecul de lapte cu zahar si oua, pe care l-am facut la inceput.
Punem apoi bolurile de ceramica intr-o tava care merge la cuptor si adaugam apa fiarta in tava formand o baie de abur.
Dam tava la cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius, pentru 45 minute.
Dupa ce crema de zahar ars este gata, le scoatem din cuptor si le lasam in tava sa se raceasca treptat.
Le pastram in frigider si se servesc reci.
Puteti vedea mai jos Reteta video _ Crema de zahar ars cu sos de caramel

Multumesc pentru vizionare !
La revedere.

Va recomandam si.....




Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *