Coaste de porc la cuptor,caramelizate, sunt o delicatesa daca sunt preparate bine si raman caramelizate frumos.
Preparate dupa reteta mea, ies foarte bune, extrem de gustoase,fragede, frumoase si aromate.
INGREDIENTE :
– 1 kg coaste de porc – mai impanate cu carne
– 4 catei usturoi
– 2 lingurite cu varf de mustar cu boabe
– frunze de cimbru si oregano
– 4 linguri ulei de masline
– 2 lingurite cu varf dulceata de ardei iute
– 2 lingurite cu varf boia dulce
– sare si piper proaspat macinat din belsug
– sucul de la 1/2 lamaie
INGREDIENTE PENTRU SOS :
– 300 ml vin alb sec
– o lingura generoasa cu miere
– o lingurita cu otet
MOD DE PREPARARE :
Pentru a prepara coaste de porc la cuptor, rumene , aromate si fragede vom proceda in doua etape :
Facem mai intai o marinada din toate ingredientele inafara de carne, pe care le bagam intr-un minirobot de bucatarie si mixam putin , pana se combina ingredientele si se marunteste foarte bine usturoiul.
Punem coastele de porc intr-o tava care merge la cuptor si ungem carnea pe toate partile cu unt moale la temperatura camerei.
Apoi ungem carnea si-i facem un masaj cu marinada obtinuta in robotul de bucatarie.
Ungem carnea din belsug, pe toate partile, acoperim tava cu folie alimentara si lasam carnea la macerat cateva ore sau chiar peste noapte, in frigider.
Dupa ce acrnea s-a macerat, preparam sosul astfel :
Punem intr-o craticioara 250 ml vin alb sec, o lingurita otet si o lingurqa de miere, amestecam si punem totul pe foc.
Fierbem amestecul cu vin 2 – 3 minute, nu mai mult.
Dupa ce a fiert vinul, scoatem tava cu coastele de porc din frigider, scoatem folia alimentara de la carne si turnam sosul de vin fierbinte, in tava,pe la colturile tavei, ca sa nu spalam condimentele de pe carne.
Acoperim bine tava cu folie de aluminiu si dam tava la cuptorul preincalzit la 190 grade Celsius, pentru 90 de minute.
Dupa 60 minute scoatem tava din cuptor, scoatem folia de aluminiu si stropim bine coastele de porc cu sosul din tava.
Dam iara tava la cuptor, neacoperita, inca 30 minute aproximativ la temperatura mai mare, aproximativ 230 grade Celsius si stropim din cand in cand carnea cu sosul din tava.
Avem grija sa nu scada sosul de tot, sa nu se arda uleiul din tava si nici nu mai adaugam apa.
Cand sosul lichid s-a evaporat si a ramas untul topit cu mierea oprim focul si scoatem tava din cuptor.
Am preparat o frumusete de coaste de porc la cuptor rumene, caramelizate, foarte fragede, carnea se desprinde usor de pe os.
Mirosul este extrem de imbietor, sunt foarte gustoase si fragede.
Coastele de porc la cuptor se servesc fierbinti, cu garnitura de cartofi si salate verzi sau muraturi, cu hrean si minunata dulceata de ardei iute, a carei reteta o poti vedea click aici.
Multumesc pentru vizionare!
Daca va plac retetele mele nu uitati sa dati like si sa va abonati pe canalul meu de youtube.
La revedere .