Ciulama de pasare – Reteta video

Ciulama de pasare – Reteta video

Ciulama de pasare extrem de gustoasa, putem prepara din pui, curcan sau porumbel.
Mai putem prepara ciulama si din carne de miel, vitel, burta de vita sau cu ciuperci.
Toate variantele de ciulama sunt extrem de gustoase, insa cea mai gustoasa este ciulama de curcan, carnea de curcan mergand foarte bine cu sosul alb si fin de faina.
Chiar daca nu sunt adepta adaugarii fainei in mancare, mai ales daca faina este prajita in grasime, daca stim sa preparam ciulama, fara sa prajim faina, ci doar sa o „inmuiem” putin in untul topit, iar apoi sa o fierbem in supa pe care o pregatim proaspata inainte, din carne si legume pentru supa, in care adaugam lapte, o sa vedem ca nu ne face rau la stomac.
In ciulama de curcan, mai ales daca avem un curcan de casa, crescut cat mai bio, nu este nevoie sa adaugam lapte, o putem prepara numai cu supa in care fierbem carnea impreuna cu una-doua cepe, char si fara legumele pentru supa si vom obtine cea mai gustoasa ciulama de pasare.
Chiar daca am crede ca reteta de ciulama este o reteta pur romaneasca, ea este o reteta pe care am preluat-o de la turci, asa cum am preluat si ciorba de burta, ciorba care initial s-a numit ciorba pacea, preparata prima data la noi in tara, dupa ce s-a incheiat razboiul dinte noi si turci.
Oricum, ambele sunt preparate foarte indragite la noi in tara si le preparam, parca, din totdeauna, asa ca le putem considera ca fiind ale noastre, cat timp le intalnim in toate restaurantele romanesti, chiar mai mult decat in restaurantele din Turcia si mai ales ca le preparam tot mai des acasa.
Reteta de ciulama mi-a fost solicitata prin mesajele primite de la voi, dragi abonati si am promis ca o voi publica cat mai curand.
Iata ca ma tin de promisiune si public si acesta reteta si ma bucur nespus ca astfel am prepart-o deoarece nu o mai preparasem de ceva vreme, tot de frica de anu avea probleme cu stomacul, de la faina.
Chiar va rog sa aveti toata increderea si sa o preparti in modul pe care l-am descris in filmuletul de mai jos, va asigur ca nici cei care sufera de gastrita sau ulcer, nu vor avea nici cel mai mic discomfort, mai ales ca servim ciulama doar proaspat preparata, fierbinte si cu mamaliguta calda si proaspata.
Eu am o gastrita care ma face sa am probleme la cea mai mica prajeala ( din cauza asta nu am mai prepart ciulama in ultima vreme ) de aceea prepar toate mancarurile fara sa prajesc ingredientele, mai ales ceapa, faina, sau asa zisul ranras.
Dar am mancat cu mare placere ciulama, imediat dupa ce am gatit-o si nu m-a deranjat absolut deloc.
Chiar ma bucur si le multumesc celor ce mi-au sugerat sa prezint si aceasta reteta, pentru ca mi-am potolit dorul de ciulama si chiar am sa o prepar mai des de acum inainte.
Reteta am luat-o din cartea mea de retete culinare foarte veche, de prin anii 1978, din vremea cand incepeam si eu sa gatesc mancare acasa si nu stiam prea multe retete.
Am pastrat-o cu mare drag si o mai pastrez inca, desi arata ca dupa razboi, cu filele ingalbenite de timp si copertile dezlipite de atata folosire de-a lungul anilor.
Le multumesc autorilor pentru munca depusa si iata ca, acum incerc sa duc si eu mai departe aceasta munca, prin care aratam celor tineri si nu numai, cum se prepara mancarurile la noi acasa, sper eu, o munca foarte utila.

INGREDIENTE :

– 1 kg carne de pasare ( pui, curcan, porumbel )
– 15o g unt gras cu 82 % grasime
– 100 g faina
– 200 ml lapte
– 1 ceapa
– 2 morcovi
– 1 pastarnac
– 1 lingura cu sare
– 1 ligurita cu boabe de piper
– 3 l de apa
– 2 linguri cu ulei

MOD DE PREPARARE puteti vedea in filmuletul d mai jos.
Vizionare placuta !

Va recomandam si.....




Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *