Ciorba de potroace este o ciorba traditionala, care de obicei se serveste a doua zi dupa nunta, invitatilor care au participat la nunta, rudelor indepartate care s-au odihnit putin dupa petrecere si au de mers pana acasa in alte orase sau localitati.
Ciorba de potroace are rol revigorant dupa o noapte „de betie” asa cum se obisnuieste la nunti, unde mesenii consuma mai mult alcool decat de obicei, cat timp petrecerea este in toi.
Totodata dupa o noapte de nesomn, dupa efortul depus la dansurile solicitante, dupa mancaruri satioase, cand ficatul este suprasolicitat, nuntasii au nevoie de o ciorba acra, dar in acelasi timp usoara, care sa ii repuna pe picioare.
Servirea ciorbei de potroace este si o ocazie de a incheia nunta cu rudele si prietenii apropiati stransi laolalta, un prilej de ramas-bun si de a nu lasa pe cei care se retrag spre casele lor sa plece cu burta goala.
Ciorba de potroace se prepara de obicei din tacamuri si organe de pui si se acreste cu zeama de varza, care este un bun remediu impotriva mahmurelii si da un gust deosebit de bun ciorbei, astfel ca mesenii sunt repusi „pe picioare” dupa o petrecere de poveste, iar socrii, care au pregatit-o raman cu sufletul impacat ca si-au dus onorabila sarcina pana la capat.
Este o ocazie vesela de a rememora momentele haioase ale nuntii, cand invitatii foarte bine dispusi impartasesc impresii despre nunta si povestesc momentele „cheie”, imita personajele care s-au mai dat in spectacol si fac haz de tot ceea ce s-a petrecut cu o noapte in urma, spun glume si continua distractia, asa cum se cuvine pentru ca mirii sa pornesca pe noul drum plin de veselie si bucurosi ca a fost o nunta foarte reusita.
Ciorba de potroace este extrem de gustoasa si usor de preparat, astfel ca o putem servi in orice ocazie, nu numai la nunta si nu numai dupa petreceri.
Bineinteles ca ciorba de potroace se prepara cu cantitati mari de ingrediente, dar pentru consumul firesc vom folosi urmatoarele
INGREDIENTE :
– tacamuri de pui – aripioare, spate de pui, inimi si pipote
– 2 morcovi
– 1 radacina de patrunjel
– 2 cartofi
– 1 ardei capia
– 2 cepe
– 1 dovlecel
– 1 telina mica
– sare dupa gust
– 3 litri de apa
– 1 litru zeama de varza
– 1 legatura de leustean proaspat tocat
MOD DE PREPARARE Ciorba de potroace puteti vedea in filmuletul de mai jos – dati click pe imagine si puteti viziona filmul pe youtube daca dati click dreapta-jos dupa ce a inceput filmuletul
Vizionare placuta !