Ciorba de peste cu fenicul este una dintre cele mai gustoase moduri in care putem prepara ciorba de peste.
Feniculul ii da o aroma aparte si gust bun care merge perfect cu gustul de peste si o putem servi fara sa o acrim, ca pe o supa aromata de peste, ori o putem acri cu suc de lamaie, in farfurie, cand o servim, sau sa o acrim cu bors, inainte de a stinge focul.
Eu am ales varianta cu bors, pentru ca imi place foarte mult sa mananc ciorbe acre, iar borsul merge excelent cu pestele si leustean verde.
Ciorba de peste cu fenicul este la fel de gustoasa in orice varianta, iar feniculul ii da aroma dar si o serie de prosprietati medicale excelente.
Feniculul este un antiseptic, carminativ (absoarbe gazele linistind astfel crampele), sedativ, antiinflamator, spasmolitic asupra musculaturii netede, analgezic in cazul colicilor, galactogog (stimuleaza secretia laptelui), antispastic, expectorant cu calitati stomahice, antitoxice, diuretice, calmeaza spasmele muschilor bronsici linistind tusea convulsiva si astmatica.
Feniculul are o actiune estrogena datorita dianetolului si fotoanetololului si este un bun adjuvant in cazul diabetului.
Frunzele contin un principiu hipotensiv.
In medicina veterinara se prepara un decoct din intreaga planta si se administreaza ca eupeptic si galactogen.
Semintele ramase dupa extragerea uleiului volatil pot fi utilizate ca furaje concentrate pentru vacile de lapte.
Prin depasirea dozelor terapeutice survin aceleasi efecte ca in cazul fructelor de anason.
Feniculul este contraindicat in ulcerul gastric si duodenal, in enterocolite cronice si acute. Foarte rar apar reactii alergice cutanate, gastrice si intestinale.
Feniculul este utilizat si in homeopatie, cu rezultate bune pentru tuse, astm, inapetenta si balonari, dar si pentru ochi si pentru cresterea secretiei de lapte.
In cazul bronsitei se foloseste sub forma de comprese sau de inhalatii, dar si pentru gargara, usurand expectoratia si calmand inflamatiile gatului. Este utilizat, de asemenea, in cazul laringitei, amigdalitei, faringitei, bronsitei, astmului bronsic, tusei convulsive.
Spalaturile si compresele oculare cu ceai de fenicul odihnesc si intaresc ochii obositi, maresc acuitatea vizuala, combat blefarita si conjunctivita si au o actiune antiseptica si antiinflamatoare.
Este folosit pentru ingrijirea pielii uscate si calmarea pielii iritate, dar si impotriva hematoamelor, avand o larga utilizare in cosmetica.
Uleiul de masaj ajuta la reducerea celulitei, la eliminarea toxinelor, edemelor si a durerilor reumatice.
Lasa pielea elastica, neteda, fiind un excelent factor de relaxare : sursa daciccool.ro
Asa ca este minunata sa preparam ciorba de peste cu fenicul nu numai pentru gustul deosebit de bun cat si pentru a-i culege minunatele proprietati.
INGREDIENTE Ciorba de peste cu fenicul :
– tacamuri de peste
– bucati mari de peste
– 1 fenicul
– 1 ardei gras
– 1 morcov
– 1 ceapa
– 1 tulpina de telina apio
– 3 catei de usturoi
– 1 cana cu rosii pasate
– 3 linguri cu ulei
– 2 litri apa
– sare dupa gust
MOD DE PREPARARE Puteti vedea in filmuletul de mai jos.
Vizionare placuta !