Ciorba de linte poate inlocui cu succes ciorba de carne si are un gust asemnatator ciorbei de fasole .
Lintea ste o sursa de proteine vegetale, fibre, minerale si vitamine mai ales din categoria B dintre care si B9 cunoscuta ca acid folic cu rol major in producerea materialului genetic de tip ADN si ARN, esntiala in buna functionare a sistemului nervos si imunitar, fiind foarte recomandata si femeilor insarcinate pentru ca ajuta la dezvoltarea sanatoasa a fatului si are un gust foarte bun .
Este ideala pentru vegetarieni, dar gustul bun o face indragita de catre oricine, chiar si de catre carnivorii convinsi.
Ciorba de linte – ingrediente :
300 g linte verde sau rosie
1 morcov mare
1 telina mica
1 ardei gras
1 cartof mare
1 lingura coriandru boabe
1 radacina de ghimbir de 3 cm
1 lingua seminte de chimion
5 catei de usturoi
1 ardei iute ( optional )
300 ml suc de rosii
1 lamaie
1 legatura de patrunjel
1 legatura de marar
2 linguri de ulei de masline
3 litri apa
Ciorba de linte – mod de preparare :
Spalam lintea in doua ape si o lasam la inmuiat cateva ore, pentru a-i activa proprietatile si a trezi la viata semintele.
Curatam legumele : morcovul, telina, cartoful, ardeiul gras, le spalam si le tocam marunt , ca pentru ciorba.
Optional puteti adauga si o ceapa tocata marunt.
Punem pe foc o oala cu 3 litri de apa si o lingura de sare si o lasam sa fiarba.
Putem adauga si o lingurita de chimion in ciorba, pe foc.
Chimionul are proprietatea de a elimina gazele boabelor de linte si efectele de flatulenta.Eu il folosesc si la preparatele din fasole boabe.
Cand a inceput apa sa fiarba, adaugam legumele in apa si le lasam sa fiarba la foc potrivit 10 minute.
Scurgem lintea de apa si o adaugam in oala, la fiert.
Intre timp, tocam marunt usturoiul, ghimbirul curatat de coaja si putin ardei iute fara seminte ( optional ). Avem grija sa punem atat cat sa condimentam putin ciorba in functie de cat de iute este ardeiul.
Punem in mojar semintele de coriandru si chimion si le zdrobim marunt.
Punem o tigaie pe foc cu doua linguri de ulei de masline si adaugam in uleiul incins usturoiul, ghimbirul si ardeiul iute tocate marunt si le calim 2 minute, amestecand sa nu le ardem.
Adaugam in tigaie coriandrul si chimionul pisate in mojar si mai calim un minut. Isi vor elibera aroma placuta si gustul minunat.
Ghimbirul are si proprietati antioxidante fiind foarte gustos ij acelsi timp.
Adaugam apoi in tigaie si sucul de rosii si lasam sa fiarba totul inca 2 minute.
Turnam apoi ingredientele din tigaie in oala, peste ciorba si mai lasam sa fiarba pana se fierb suficient boabele de linte pe care le gustam sa vedem cand sunt fierte.
Lintea nu trebuie fiarta excesiv pentru a nu se farama in oala si fierbe destul de repede, nu ca boabele de fasole.
Cand a fiert totul, stingem focul si adaugam o parte din patrunjel si marar verde tocate marunt, pastrand putin si pentru a mai adauga in farfurie.
Ciorba de linte este gata si poate fi servita adaugand in farfurie suc de lamaie proaspat stors si verdeata proaspat tocata.
Se poate servi calda sau la temperatura camerei cu ardei iute, daca nu ati adaugat in ciorba direct.
Ciorba de linte preparata in acest fel are un gust deosebit de bun si va fi preferata de oricine.
Are si multe beneficii pentru organism, de la proteine si fibre pana la nutrientii folositori.
Pana acum toti cunoscutii care au incercat-o, au fost surprinsi de gustul placut, mi-au cerut reteta si de atunci mi-au marturisit ca au inclus-o, regulat, in meniu.
Va recomand sa o incercati si sa-mi spuneti parerea, lasand un comentariu.
Va urez POFTA BUNA ! Si va astept cu drag pentru o noua reteta.
Puteti vizualiza mai jos Reteta video – Ciorba de linte :
1 comentariu la “Ciorba de linte – Reteta libaneza”