Ciorba de legume acrita cu corcoduse este ciorba mea preferata din luna Iunie.
Cand corcodusele au crescut suficient de mult, si-au format bine samburele dar sunt inca verzi si acrisoare, nu ma pot gandi la altceva decat la o ciorba de legume acrita cu corcoduse.
Garantat nimic nu este mai gustos, sanatos si mai energizant !
In primul rand, corcodusele sunt pline de vitamina C si dau un gust unic ciorbei de legume.
Am acrit si alte ciorbe de carne cu corcoduse, nu spun ca nu au fost gustoase, insa cel mai bine se imbina gustul acrisor al corcoduselor cu ciorba de legume.
Inca din copilarie am indragit gustul acrisor al corcoduselor.
Am crescut la curte si in gradina aveam un corcodus in care imi faceam ” veacul”.
Am fost o fire vesela si jucausa si pentru ca aveam doi frati mult mai mari, am invatat multe lucruri de la ei, imparteam bicicleta, arbaleta, sania si jocurile, m-au invatat poker ca sa-mi ia micile agoniseli, insa corcodusul era numai al meu, l-am impartit pe etaje si daca mai ramaneau 2-3 fructe nemancare de verzi si apucau sa se coaca pana se inmuiau prea tare ca sa le mai mananc, aruncam cu ele in cine nimeream, de la etajul 2 ( al pomului, bineinteles )
Si in drum spre scoala erau doi corcodusi si ne opinteam sa prindem crengile ca sa culegem corcodusele verzi, ne umpeleam buzunarele cu ele iar daca nu aveau samburele format, ci era doar „basicuta” aceea alba cu suc in ea cat un bob de roua, aveam o dubla placere : gustul corcodusei si sa stropim pe fata cu lichidul din samburasul neformat, care plesnea daca il strngeai intre degete.
Dupa ce se forma bine samburele, desertul meu preferat era corcoduse cu zahar…
Nu stiu daca a mai mancat cineva, insa va spun ca au un gust dulce-acrisor care imi place si astazi.
Chiar o sa ma gandesc sa fac o reteta dulce cu corcoduse, nu stiu cu ce ingrediente, dar sigur ar fi nemaipomenit de bun, macar pentru mine…
Stiu ca vecinele noastre fierbeau corcodusele si le pastrau impreuna cu zeama in sticle tocmai pentru acrit ciorbe, insa eu pun corcodusele in pungi, le pastrez in congelator si scot cate o punguta cand fac ciorba de legume.
Se pastraza mult mai bine decat fierte in sticle, iar atunci cand le scot si le pun la fiert, gustul este proaspat ca si cand de-abia le-am cules din pom.
Ieri am fost in „imprejurimi” si am cules corcodusele.
Nu mai am in curte nici macar un parter de corcodus, desi mi-as fi dorit unul, insa am leustean si marar !!
Am folosit o portie buna la cioba de legume, iar restul le-am spalat in apa rece si dupa ce s-au scurs le-am pus in pungute si am facut provizii.
Acum am mancat cioba mea preferata si ma grabesc sa v-o impartasesc si voua, pentru ca este absolut fabuloasa !!
Chiar m-as bucura sa preparati cioba de legume acrita cu corcoduse si o sa ma pomeniti ( de bine ) toata viata, daca nu cumva stiti deja cat este de buna.
INGREDIENTE :
– corcoduse verzi pentru acrit ( in primul rand !! )
– 1 ceapa tocata marunt
– 1 morcov tocat marunt
– 2 cartofi taiati cubulete micute
– 1 ardei tocat marunt
– 1/2 telina tocata marunt
– 1 tulpina telina apio tocata marunt
– 1 dovlecel taiat in cubulete mici
– fasole galbena pastai taiata in bucatele mai mici
– 300 ml pulpa de rosii in sos tomat
– sare dupa gust
MOD DE PREPARARE :