Ciorba de gulii cu afumatura acrita cu bors

Ciorba de gulii cu afumatura acrita cu bors

Ciorba de gulii este o ciorba foarte gustoasa si plina de vitamine.
Foarte multe proprietati nutritive gasim in gulii : sunt o sursa importanta de vitamine din complexul B, acid folic, magneziu si fosfor, contin fibre, de aceea se recomanda a fi consumate in constipatie si afectiuni ale colonului.
In gulii se regasesc cantitati importante de vitamine din complexul B care sunt implicate in toate functiile metabolismului uman (vitamina B1, B2, B3, B5, B6, acid folic) si de vitamina C.
O guile de marime medie (100g) contine 62 mg de vitamina C, putand acoperi necesarul zilnic recomandat. Vitamina C este un antioxidant puternic, fiind un factor de protectie anticancer, iar prin rolul benefic asupra colagenului mentine sanatatea tesuturilor si a gingiilor.
De asemenea guliile contin in cantitate mai redusa si vitaminele A, E si K.
In gulii gasim colina sau biotina, denumita si “vitamina H”, care impiedica depunerea colesterolului pe peretii arteriali si faciliteaza folosirea corespunzatoare a grasimilor de catre organism, cat si acizi grasi omega-3.
Dintre minerale, in cantitatea cea mai in gulii se gaseste potasiul, urmat de fosfor, calciu, sodiu si magneziu. In cantitati mai mici se regasesc minerale precum: fier, cupru, mangan si seleniu.
Potasiul este un component cu rol important in reglarea tensiunii arteriale, iar manganul are o functie antioxidanta.
Putem folosi gulii atat in stare cruda, in salate, sau le putem consuma in ciorba de gulii acrite, sau supe, putem adauga lapte sau smantana, ori sa preparam mancare de gulii cu sos de rosii, de smantana sau sa le coacem la cuptor.
In gulii se înmagazinează atât de multe substanţe nutritive, încât pot intra în categoria superalimentelor de vară.
Gulia conţine zero grăsimi şi este ideală pentru persoanele care ţin cură de slăbire, fiindcă are calorii „negative“, , dar stimulează arderile în organism şi, deci, ajută la ,

gulia este o „bombă“ antioxidantă, iar unele studii arată chiar că persoanele care mănâncă cu regularitate gulii sunt mai ferite de cancer.
Aici va prezint varianta mea de ciorba de gulii cu afumatura acrita cu bors, care mi se pare cea mai racoritoare ciorba de vara si foarte gustoasa.

INGREDIENTE :

– 5 gulii
– 2 cartofi
– 5 rosii
– 2 morcovi
– 1 ceapa
– 1 felie telina
– 5 linguri ulei

–  2 litri apa calda
– 1 litru bors
– sare
– piper macinat
– leustean

MOD DE PREPARARE puteti vedea in filmuletul de mai jos, dand click pe imagine, iar daca doriti, il puteti viziona pe youtube, dand click drepata-jos, dupa ce a inceput filmuletul.

Va recomandam si.....




Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *