Ciorba de cartofi cu afumatura si zeama de varza este cea mai gustoasa, fresh, aromata si sanatoasa ciorba pe care o putem prepara iarna.
Este o ciorba pur romaneasca pe care o prepar cu cea mai mare placere in anotimpul rece, dupa sarbatori, cand zeama de varza atinge punctul maxim de gust. Ciorba de cartofi cu afumatura si zeama de varza este atat de gustoasa, incat nu ne va fi teama sa o servim si la mesele Duminicale de familie si chiar daca avem si invitati.
Mai intai cu 2-3 ore inainte de a prepara ciorba, punem coastele afumate in apa rece la desarat, dupa ce le spalam bine sub jet de apa rece.
Dupa ce s-au desarat costele afumate, pregatim legumele si pastram cartofii in apa rece sa nu oxideze.
La fel procedam si cu ceapa, dupa ce o curatam o tinem 10 minute in apa, ca sa nu lacrimam atunci cand o tocam marunt.
Folosim o zeama de varza foarte gustoasa, pentru a obtine un gust foarte bun pentru ciorba de cartofi cu afumatura.
Strecuram zeama de varza prin strecuratoarea deasa de ceai intr-o craticioara in care o vom fierbe separat.
Eu am zeama de la varza pe care am preparat-o asta toamna.
Nu este foarte sarata, este foarte aromata, foarte limpede si frumos colorata, deoarece am vanturat-o foarte bine, iar gutuile i-au dat o culoare aurie.
Zeama de varza este foarte santoasa pentru organism.
În zeama de varza se regasesc o parte din vitaminele şi antioxidanţii prezenţi în varza proaspătă, dar şi microelemente, săruri minerale, fermenţi şi enzime apărute datorită procesului de fermentaţie.
Este un puternic detoxifiant, regland digestia si inlaturand constipatia fiind indicata in bolile digestive.
Deasemenea regleaza tensiunea arteriala.
Atat varza cat si zeama de varza au aceste efecte mai ales in stare cruda, insa zeama de varza o putem folosi la acrirea ciorbelor, mai ales pentru ciorba de cartofi cu afumatura, careia ii da un gust deosebit de bun.
INGREDIENTE :
– 900 g coaste afumate de porc
– 6 cartofi medii taiati cubulete mici
– 1 ceapa tocata marunt
– 2 morcovi mari taiati in cubulete
– 1 felie mare de telina taiata in cubulete
– 1 ardei gras rosu taiat in cubulete
– 200 ml suc de rosii pasate
– 2 lingurite cu tarhon
– 1 lingurita cu sare
– fugi de chili
– 1 l zeama de varza ( moare )
– 2,5 l apa si
– 3 linguri cu ulei
MOD DE PREPARARE Ciorba de cartofi cu afumatura si zeama de varza puteti vedea in filmuletul de mai jos.
Vizionare placuta !