Ciorba de burta este atat de la indemana sa o preparam si nu avem nevoie de ocazii speciale pentru a o avea pe masa, deoarece este foarte gustoasa si vrem sa ne bucuram de ea oricand.
Este adevarat ca burta fierbe greu, dar daca cumparam burta gata curatata si oparita, scapam atat de corvoada de a o mai curata, scapam de mirosul neplacut si mai ales fierbe mult mai repede.
Oricum burta in sine nu da tot gustul din ciorba, important este gustul pe care il obtinem din oade si legumele folosite.
Eu am cumparat burta prefiarta pe care am dezghetat-o in frigider peste noapte si apoi am tinut-o in apa cu otet pentru a disparea mirosul specific de burta si burta sa se albeasca.
Verificam daca burta este bine curatata, are pe spate o pelicula ca foita de ceapa pe care este bine sa o scoatem inainte de a o pune la fiert.
Deasemenea verificam sa nu avem bucati mai mari de burta, iar daca avem, le taiem fideluta cu cutitul.
Chiar daca este oparita sau prefiarta, burta fierbe mai mult pentru a fi fiarta bine.
De aceea, pe masura ce o fierbem, verificam daca este fiarta suficient de bine.
De multe ori este suficient de fiarta dupa o ora, alteori trebuie sa o fierbem 2-3 ore.
Eu am fiert-o 2 ore si jumatate la foc mic, pana a devenit numai buna de mancat.
Chiar daca necesita atat de mult timp la fiert, ciorba de burta se prepara usor, deoarece cat sta la fiert nu necesita nicio operatiune spaciala – fierbe si atat, iar apoi dureaza cat orice alta ciorba.
Pentru a obtine o „zeama” buna, la ciorba de burta important este sa fierbem alaturi de burta, oase cu maduva si legume cat mai multe, care dau defapt gustul cel mai bun.
Chiar daca ulterior scoatem legumele si oasele nu este o risipa, deoarece legumele fierte le putem manca separat la o friptura asa fierte, sau dupa ce le stropim cu putin ulei de masline si le dam 10-15 minute la cuptor.
INGREDIENTE :
– burta de vita prefiarta
– oase de vita cu maduva
– 4-5 cepe medii
– 4 morcovi
– 1 bucata mare de telina
– 1 dovlecel
– 1-2 cartofi
– 1 capatana de usturoi
– 5 galbenusuri
– 1 pahar de smatana – 200 ml
– 2-3 gogosari in otet pentru decor
– otet pentru acrit dupa gust
MOD DE PREPARARE :
1 comentariu la “Ciorba de burta preparata acasa”