Cheescake pentru Craciun , tort cu crema de branza , este o reteta ce imi da posibilitatea sa va ofer virtual, un tort plin de culoare si racoritor ce se asorteaza cu decorurile de Craciun sau Revelion si merge langa o cupa de sampanie si va urez pe aceasta cale sanatate , sarbatori fericite si la multi ani !
Cheescake pentru Craciun , tort cu crema de branza, l-am ornat cu capsuni si kivi , dar puteti folosi alte fructe si sa-l preparati si cu alte ocazii .
Pentru preparare cheescake , avem nevoie de :
. INGREDIENTE pentru un tort cu diametrul de 23 cm :
. Pentru blat :
– 100 g faina de in
– 100 g zahar tos
– 75 g unt
– 1 ou
– 100 ml lapte batut
– 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
– 1 praf de sare
. Pentru crema de branza :
– 600 g crema de branza clasic de la Hochland
– 500 ml smantana pentru frisca
– 200 g zahar pudra
– 150 ml lapte fierbinte
– 1 esenta de vanilie
– 1 plic de gelatina
– 150 ml apa rece
. Pentru ornat :
– 6 capsuni proaspete
– 3 fructe de kivi
. Pentru jeleul de capsuni :
– 300 g capsuni congelate
– 100 g zahar tos
– 10 g gelatina
– 100 ml apa rece
. Pentru jeleul de kivi :
– 3 fructe de kivi
– 100 ml suc de lamaie
– 70 g zahar tos
– 10 grame gelatina
– 100 ml apa rece
. MOD DE PREPARARE cheescake :
Preparam mai intai blatul pentru cheescake , astfel : intr-un bol pentru mixer adaugam untul si zaharul , le mixam , apoi adaugam oul , laptele batut , faina , sarea , bicarbonatul de sodiu si mixam pana omogenizam bine crema de branza , dupa care o turnam intr-o tava cu inel , o nivelam sa fie uniforma si o dam la cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius , pentru 25 – 30 minute .
Dupa ce s-a copt blatul , lasam sa se raceasca , desfacem inelul tavei si tapetam marginile tavei cu hartie de copt , strangem la loc inelul, pregatindu-o pentru a turna crema de branza.
Preparam apoi crema de branza pentru tort , astfel :
Mai intai punem apa peste gelatina , amestecam bine si lasam deoparte sa se umfle gelatina .
Intre timp , adaugam in bol , peste crema de branza , zaharul pudra si le mixam putin sa omogenizam ingredientele ; adaugam apoi peste ele treptat smantana pentru fisca si mixam pana o incorporam bine , apoi adaugam gelatina care s-a umflat si peste ea laptele fierbinte si continuam sa mixam pana se topeste gelatina si s-a omogenizat compozitia .
Pregatim fructele proaspete pentru a monta cheescake-ul , astfel :
. spalam capsunile sub jet de apa rece si le lasam sa se scurga bine de apa
. spalam fructele de kivi si le curatam de coaja
. inlaturam frunzele capsunilor , le taiem in jumatate pe toate si le punem in bol
. taiem kivi in felii mai groase si apoi taiem feliile in jumatati si le punem in bol
Montam tort-ul astfel : peste blat , in partea de jos a tavei ,pe marginea ei si lipite de hartia de copt, adaugam alternativ cate o jumatate de capsuna cu partea taiata lipita de hartie si cate o felie de kivi pe care , deasememea o lipim de hartie. Fructele vor sta lipite de hartie datorita sucului ce le umezeste si le tine sa nu cada . Adaugam fructele cat sa acoperim lateralul tavei , nu si in mijlocul ei ( adaugam doar un rand de fructe , alternandu-le ). Dupa aceea , turnam peste blat , incepand din mijlocul blatului toata crema de branza pe care am preparat-o , o nivelam cu o spatula si la final scuturam tava putin pentru a scoate aerul din tava si a permite cremei sa umple toate spatiile si sa se niveleze frumos.
Apoi dam tava la frigider si o lasam sa se raceasca foarte bine pana se intareste crema de branza .
Preparam jeleurile de fructe astfel :
Punem gelatina in apa , amestecam si o lasam sa se umfle
Punem capsunile congelate intr-o cratita pe foc cu zaharul si fierbem 5 minute , dupa care luam de pe foc , lasam sa se racoreasca foarte putin , apoi le maruntim foarte bine cu un blender si cat sunt inca destul de calde adaugam gelatina si amestecam bine sa omogenizam si sa se topeasca gelatina , dupa care lasam sa se racesca la temperatura camerei.
Procedam la fel si pentru a prepara jeleul de kivi , insa dupa ce l-am fiert si l-am pasat cu blenderul il trecem printr-o strcuratoare deasa si-i inlaturam semintele negre , dupa care adaugam gelatina, amestecam si lasam sa se raceasca la temperatura camerei.
Dupa ce s-a intarit crema de branza si s-au racit jeleurile ,turnam peste crema de branza jeleul de capsuni , agitam putin tava sa se niveleze bine si sa scoatem bulele de aer , lasam din nou la frigider sa se intareasca putin jeleul , dupa care pe mijlocul tavei fixam o forma cu bradut si turnam in interiorul ei jeleul de kivi pana se umple .
Dupa ce tortul s-a racit foarte bine, scoatem inelul tavei cu atentie sa nu stricam marginile tortului , scoatem si hartia pergament de pe margine , care iese foarte usor si cu mare grija scoatem si forma de bradut ca sa nu stricam din neatentie bradutul de jeleu.
Daca jeleul de kivi s-a lipit de forma , desprindem marginile acestia usor cu varful unui cutit foarte subtire .
La sfarsit “impodobim “ bradutul cu bomboane de ciocolata colorate si tortul cheescake pentru Craciun este gata , fiind o incantare pentru invitati si in acord cu sarbatorile de iarna , foarte gustor si racoritor .
Va urez spor la treaba si pofta buna !
Va astept cu drag pentru o noua reteta.
Puteti vedea mai jos Reteta video Cheescake