Reteta cartofi la cuptor cu ciuperci si bacon , este o reteta eleganta pe care o puteti servi oricand si musafirilor . Chiar daca trebuie serviti calzi , cat timp ii intretineti , puneti cartofi la cuptor ,cu ciupercile si bacon – ul va descurcati rapid , ii faceti imediat la tigaie si aveti pentru servit un platou elegant , foarte frumos si gustos din numai cateva ingrediente.
. INGREDIENTE cartofi la cuptor cu ciuperci si bacon – cantitati pentru o portie :
1 cartof mare in coaja
4 felii bacon proaspat ( nu afumat )
4 ciuperci champignon
4 fire ceapa verde
20 grame de unt
sare si piper dupa gust
1 lingura de smantana
marar proaspat , tocat marunt ( optional )
Pentru mai multe portii , veti multiplica cantitatile de mai sus.
. MOD DE PREPARARE cartofi la cuptor cu ciuperci si bacon :
Alegem cartofi mari si sanatosi , de preferinta cartofi cu coaja alba ( pentru fiert ) care au coaja foarte subtire .
Spalam cartofii in coaja , sub jet de apa rece , deci nu-i curatam si ii uscam bine cu un prosop , dupa care dam cartofii la cuptor pentru o ora , la 200 grade Celsius , asezandu-i intr-o tava pe hartie pergament ( de copt ).
Cand sunt aproape gata , cu aproximativ 20 de minute inainte , curatam ciupercile de coaja , le sapalam sub jet de apa , rapid pentru ca sa nu traga apa multa si le scurgem bine de apa.
Dupa ce s-au scurs de apa , tocam in felii ciupercile .
Taiem bacon -ul in felii si apoi in fasii dreptunghiulare mici .
Curatam si spalam ceapa verde si o tocam nu foarte marunt.
Punem o tigaie pe foc si adaugam untul pe care il lasam sa se topeasca.
Apoi adaugam peste unt , in tigaie , fasiile de bacon si le calim 2 – 3 minute .
Adaugam peste bacon si ciupercile si mai calim 2-3 minute , pana cand se evapora toata apa din ciuperci , amestecand pentru ca sa fie calite toate feliile de ciuperci .
Adaugam sare si piper dupa gust , stingem focul , luam tigaia de pe foc si adaugam ceapa verde tocata si amestecam ca sa omogenizam ingredientele . Optional puteti adauga si marar sau patrunjel proaspat , tocate marunt .
Aceasta a fost umplutura pentru cartofi.
Intre timp , cartofii ar trebui sa fie copti suficient de bine.
Incercam cartofii de la cuptor cu varful unui cutit si daca cutitul intra usor in cartof , inseamna ca sunt gata .
Scoatem cartofii din cuptor si ii asezam , fara sa le curatam coaja , direct pe platoul in care ii vom servi si taiem fiecare cartof in 4 sferturi egale , avand grija ca baza cartofului sa nu fie crestata , ci sa ramana legate cele 4 sferturi .
Cartoful va avea forma unui nufar cu petalele deschise.
Apoi adaugam in mijlocul “ nufarului “ de cartof umplutura preparata din bacon si ciuperci , cam 4 linguri pline pentru fiecare cartof – daca am preparat mai multe portii.
Peste umplutura adaugam o lingura generoasa de smantana si presaram piper proaspat macinat.
Reteta cartofi la cuptor cu ciuperci si bacon este gata si poate fi servita imediat , de preferinta este sa o servim calda .
Daca obisnuiti sa mancati mai gras , puteti adauga peste cartof , imediat ce l-ati taiat , putin unt , care se va topi de la caldura cartofului si cartoful va fi mai satios si mai gustos .
Deasemenea , puteti presara si putina sare pe cartof inainte de a pune umplutura.
Va urez POFTA BUNA ! Si va astept cu drag pentru o noua reteta.